Echipe multidisciplinare din cadrul a două unități medicale de elită din Timișoara, pregătite pentru a lupta împotriva uneia dintre cele mai răspândite boli oncologice: cancerul pulmonar

Centrul de Oncologie OncoHelp. FOTO Cornel Putan

Aproape 200 de specialiști în oncologie, pneumologie, imagistică, genetică medicală, anatomopatologie, dar și chirurgie toracică participă la una dintre cele mai importante conferințe regionale din domeniul oncologic. Ajunse la cea de-a X-a ediție, Zilele OncoHelp au ca temă managementul multidisciplinar al patologiei oncologice cu referire la cancerul bronhopulmonar.

„Vorbim de aproximativ 2 milioane de noi cazuri de cancer pulmonar în întreaga lume. Este o cifră alarmantă care pune în evidență impactul semnificativ pe care îl are această afecțiune. În România, în fiecare an sunt diagnosticate peste 12.000 de noi cazuri, dar mai mult ca sigur numărul persoanelor care dezvoltă această boală oncologică este mai mare, pentru că foarte multe cazuri sunt diagnosticate într-un stadiu târziu. Cancerul de plămâni nu doare și de cele mai multe ori este descoperit atunci când opțiunile de tratament sunt limitate. Ceea ce încercam noi să facem în cadrul acestei conferințe este să îi punem la aceeași masă pe specialiștii OncoHelp, oncologi, imagiști, radioterapeuți, cu colegii noștri de la Spitalul Victor Babeș, pneumologi, radiologi, geneticieni. Încercăm împreună să găsim cele mai bune variante de colaborare, dar și să analizăm diverse cazuri și să abordăm ultimele noutăți în diagnosticul și tratamentul acestei afecțiuni”, spune prof. dr. Șerban Negru – președinte Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

Printre temele ce vor fi dezbătute se numără rolul PET-CT-ului în stadializarea și evaluarea răspunsului terapeutic în cancerul bronhopulmonar, importanța bronhoscopiei și a EBUS-ului (ultrasonografia endobronșică), rolul radioterapiei și managementul metastazelor cerebrale în cancerul de plămân.

„Din păcate, atunci când vorbim de cancer bronhopulmonar, constatăm că există un grad scăzut de cunoaștere, atât a riscurilor, cât și a simptomelor. Cancerul bronhopulmonar intră în categoria silent-killer-ilor. Când se manifestă, este de obicei prea târziu. De aceea, vorbim de peste 12.000 de cazuri anual și de primul loc ca număr de cazuri și de decese în rândul bărbaților. În continuare nu avem programe de prevenție, nu avem programe de screening, în schimb avem un mare număr de fumători. Iar fumatul este principalul factor de risc în cancerul de plămân”, spune prof. dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Zilele OncoHelp vor avea loc în perioada 17-19 noiembrie 2023 la Alba Iulia.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*