Primul spital public realizat la Constanța în ultimii 40 de ani, Spitalul Modular, își deschide astăzi porțile

Spitalul Modular Constanța. FOTO Primăria Constanța

Primul spital public realizat la Constanța în ultimii 40 de ani, Spitalul Modular, își deschide astăzi porțile, a informat Primăria Constanța.

Structura modulară a fost gândită ca un nucleu al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța și asigură completarea serviciilor medicale pentru această unitate.

Ministerul Sănătății a aprobat noua structură a SCBI, personalul a trecut printr-un program de pregătire și a fost instruit să utilizeze noile instalații de ventilație.

Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța: „Asistăm la un mare moment pentru Constanța. De 40 de ani nu s-a mai construit un spital în oraș, de aceea deschiderea Spitalului Modular este un motiv atât de mare de mândrie. S-au depus eforturi enorme, asta pentru că așteptările noastre au fost mari și am făcut tot posibilul să îndeplinim fiecare obiectiv pe care ni l-am propus, întotdeauna cu gândul la cât de mult o să vină în sprijinul cetățenilor.”

Corpul modular are 52 de paturi, dintre care 10 sunt la  Anestezie Terapie Intensivă (ATI) și este dotat cu aparatură medicală şi echipamente de ultimă generaţie, cu farmacie și laborator.

Spitalul modular dispune, de asemenea, de un sistem de rezonanță magnetică (RMN) și un computer tomograf, serviciile de imagistică fiind o premieră pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.

Valoarea totală a proiectului este de 10 milioane de euro.

Referitor la obiectivul „Spital  modular pentru tratarea bolilor infecțioase Constanța”.

1.Proiectarea și execuția componentelor de ventilație HVAC sunt făcute după cele mai noi standarde și în conformitate cu NP 015 /2022 și, de-asemenea, ținând cont de toate normativele constructive și tehnice valabile la acest moment ERP 2018 și normativele de standarde la foc P118 .

2.Spitalul este dotat, în integralitatea lui, cu centrale de tratare a aerului în standard igienic și dotate cu schimbătoare de căldură cu „circuit cu fluid intermediar” capabile să producă răcire / încălzire, controlul umidității și să genereze filtrare în grad avansat. Aerul curat tratat este propulsat în compartimentele spitalului prin tubulatură de înaltă etanșeitate certificată prin proceduri ale standardelor europene în domeniu. Pentru eficiență energetică și menținerea parametrilor, tubulatura de ventilație este izolată cu materiale izolatoare certificate termic și ca rezistență la foc. Suplimentar, aceasta este protejată de carcase de protecție care nu permit distrugerea mecanică și prin radiațiile ultraviolete. În spațiile de terapie intensivă aerul trece suplimentar prin filtre HEPA care purifică suplimentar aerul folosit în spațiu.

3.Este de menționat faptul că în spațiile destinate tratării bolilor infecțioase și ținând cont de standarde, aceste spații sunt menținute în presiune negativă care este indicată de presostate  diferențiale electronice montate în incintă .

4.Sistemul de producție apă răcită este realizat cu chillere care respectă noile standarde de eficiență energetică. Metodologia de montaj a sistemului răcire -încălzire este realizată cu sistem de conducte și îmbinare în metoda Victaulic. De asemenea, și aceste rețele sunt izolate cu izolații profesionale și protejate cu jacketing. Sursa de agent termic este asigurată de compania municipală, iar conectarea este făcută prin schimbătoare de căldură în punctul de distribuție construit pentru spital.

5.Suplimentar, spitalul modular a fost echipat în spațiile comune din interior și cu panouri radiante igenice, alimentate electric, iar în saloane cu echipamente de climatizare în pompa de căldură .

6.Beneficiul maxim al acestui tip de construcție este viteza de execuție, mobilitatea și versatilitatea. De exemplu, poate fi ușor transformat în spital de campanie și îndeplinește toate cerințele pentru gestionarea și tratarea unor boli infecțioase cu risc mare de răspândire.

Investițiile în creșterea calităţii serviciilor de sănătate oferite constănțenilor nu se opresc aici.

Anul acesta, vor fi demarate lucrările de de modernizare, reabilitare energetică, consolidare și extindere ale clădirii vechi a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase. Este vorba despre o investiție de aproape 28 de milioane de lei, dintre care aproape 12 milioane de lei sunt alocate consolidării.

Mai mult, s-au făcut deja primii pași pentru realizarea unui pavilion administrativ în curtea spitalului, având în vedere faptul că infrastructura spitalului necesită o extindere. Documentele necesare au fost obținute, astfel încât, până la sfârșitul anului, lucrările ar putea să fie finalizate.

De asemenea, în luna decembrie a anului trecut s-a realizat un studiu de fezabilitate pentru realizarea, în curtea spitalului, a unei noi clădiri care să cuprindă un Compartiment de Primire Urgențe, Imagistică, Secția de Terapie Intensivă, Secția de pacienți imunodeprimați, precum și un Ambulatoriu de Specialitate.

Ambulatoriul de Specialitate ar putea să asigure toate acele consulturi interdisciplinare de care este absolut nevoie într-un spital de monospecialitate așa cum este Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*