Schimbările climatice ne îmbolnăvesc ochii

Adriana Stănilă. FOTO MPR Agency

Schimbările climatice influențează toate aspectele vieții și au efecte semnificative asupra sănătății umane, inclusiv asupra sănătății ochilor. Un studiu recent efectuat de cercetătorii de la Departamentul de Oftalmologie al Universității Colorado (CU) a arătat o creștere alarmantă a cazurilor de ochi uscat și keratoconjunctivita sicca din cauza schimbărilor de mediu.

Studiul, care a analizat peste 2.000 de lucrări științifice, a investigat efectele poluării aerului, particulele fine, precipitațiile, temperatura și umiditatea relativă asupra sănătății oculare. Deși au fost studiate mai multe afecțiuni oculare, cum ar fi cataracta, uveita, glaucomul și afecțiunile retiniene, cele mai afectate de schimbările climatice au fost condițiile de suprafață oculară, precum ochiul uscat și conjunctivita.

Rezultatele sunt îngrijorătoare. Poluanții atmosferici și particulele fine din aer agravează considerabil problemele de suprafață oculară. Incendiile de vegetație, de exemplu, cresc concentrația de particule poluante în aer, provocând iritații și uscăciune oculară”, explică prof. univ. dr. Adriana Stănilă, medic primar oftalmolog în cadrul spitalului Ofta Total.

Dr. Stănilă subliniază că poluarea aerului are efecte nu doar asupra ochilor, ci și asupra sistemului cardiovascular, ceea ce poate duce la o creștere a cazurilor de degenerescență maculară și glaucom. În fața acestor provocări, Dr. Stănilă recomandă pacienților să acorde o atenție deosebită problemelor de suprafață oculară, cum ar fi uscăciunea, iritația și vederea încețoșată cauzate de particulele din aer.

În aceste condiții, utilizarea lacrimilor artificiale este esențială. De asemenea, pacienții care trăiesc în zone cu poluare ridicată, indiferent care ar fi cauza, ar trebui să folosească purificatoare de aer pentru a reduce expunerea la particulele fine”, sfătuiește Dr. Stănilă.

Specialistul încurajează pacienții să fie proactivi în îngrijirea ochilor lor, având în vedere noile realități climatice.

Încă avem multe de învățat despre efectele schimbărilor climatice asupra ochilor, dar este vital să informăm pacienții și să le oferim soluții pentru a evita complicațiile pe termen lung”, concluzionează Prof. Dr. Adriana Stănilă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*