Femeile din județul Constanța pot face screening gratuit pentru a preveni cancerul mamar

Spitalul din Hârșova. FOTO Paul Alexe

Spitalul Orășenesc Hârșova a intrat în rețeaua de screening a Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași, care implementează programul “ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân”, Cod SMIS: 136664.

Proiectul, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, se derulează în parteneriat cu Fundația Enable România. Programul se adresează tuturor femeilor asigurate sau neasigurate, cu vârsta între 50 și 69 de ani fără o zi, din județele Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Neamț, Suceava, Galați, Brăila, Constanța, Vrancea, Tulcea, Buzău. Femeile care corespund criteriilor din proiect pot face mamografii digitale gratuite, cu dublă citire.

Vor prezenta doar buletin în original și copie. (fără card de sănătate sau bilet de trimitere de la medicul de familie).

Mamografiile din cadrul proiectului ONCOFEM se vor realiza la Spitalul Orășenesc Hârșova, singurul din județul Constanța care a intrat în rețeaua de screening, în baza unei programări prealabile la numerele de telefon 0758.343.231 sau 0768.510.731, de luni până vineri, între orele 9.00-15.00.

Criterii pentru a beneficia de testare în cadrul programului ONCOFEM: – vârsta între 50 și 69 de ani fără o zi; – fără diagnostic confirmat de cancer mamar; – fără simptome și antecedente sugestive pentru patologia de cancer mamar; – nu au făcut mamografie în ultimul an; – au adresa în buletin în unul din cele 12 județe vizate de proiect. Oncofem– Fii responsabilă de sănătatea ta!

Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân – Cod SMIS: 136664 Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020.

În cadrul proiectului ONCOFEM s-au realizat, la sediul IRO Iași, în perioada mai 2021 – august 2022, 3126 de mamografii, dintre care 2824 au avut rezultat negativ.

Pacientele au fost informate că trebuie să revină la screening de rutină peste 2 ani, au primit recomandări privind semnele și simptomele la care să fie atente și recomandări privind un stil de viață sănătos. De asemenea, 302 de femei din totalul celor testate au fost programate pentru investigații suplimentare (ecografii).

Dintre acestea, 31 au avut recomandare pentru puncție, iar 20 au fost deja confirmate cu cancer de sân. În paralel, de la 1 iulie 2022, Institutul Regional de Oncologie Iași pune la dispoziție și o Unitate Mobilă de Screening de Cancer Mamar, care este un cabinet imagistic pe roți.

Unitatea, dotată cu mamograf digital, se deplasează în mediul rural din județele vizate de proiect, unde femeile nu au acces la servicii medicale, pentru efectuarea unei testări gratuite. În lunile iulie și august 2022, la unitatea mobilă s-au testat 959 de femei din 18 localități, din județele Iași, Vaslui, Tulcea, Galați și Constanta.

Proiectul ONCOFEM, a cărui valoarea totală este de 38,174,757.66 lei, se derulează până în decembrie 2023.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*