FOTO Brașovul are, de acum, elicopter SMURD pregătit să intervină în zonele montane

Elicopter SMURD pentru zonele montane din Brașov. FOTO CJ Brașov
Elicopter SMURD pentru zonele montane din Brașov. FOTO CJ Brașov

Elicopterul SMURD pe care Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă l-a alocat Braşovului, în urma discuţiilor purtate în primăvară, de şeful DSU, dr. Raed Arafat, cu preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, este de acum pregătit pentru intervenţiile în zonele montane.

Aparatul de zbor a fost deja adus la Ghimbav şi personalul medical care îl va deservi a primit în această săptămână instrucţiunile necesare utilizării echipamentelor cu care este dotat, acesta fiind primul pas în ceea ce priveşte funcţionalizarea detaşamentului aeromedical Braşov care va deservi zona montană.

Elicopterul va fi operaţionalizat iniţial de la Aerodromul Ghimbav, până la finalizarea construcţiei hangarului şi a bazinului de alimentare, investiţii pe care administraţia judeţeană şi le-a asumat din punct de vedere financiar şi care au fost deja demarate la nivelul Consiliului Judeţean Braşov, fiind incluse în Masterplanul Aeroportului.

Există toate şansele ca până la sfârşitul anului 2022, detaşamentul aeromedical Braşov încadrat cu medici şi asistenţi din cadrul unităţilor de primiri urgenţe Braşov şi Sibiu să fie funcţional.

Adrian-Ioan Veştea, preşedintele CJ Braşov, i-a vizitat vineri, 2 septembrie, pe participanţii la prima etapă a cursurilor de pregătire pentru salvarea montană cu elicopterul, organizate de Inspectoratul General de Aviaţie (IGAv) al Ministerului Afacerilor Interne cu sprijinul SMURD Bucureşti.

El a fost însoţit de col. Lucian Marciu, inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Ţara Bârsei” al judeţului Braşov, şi de dr. Cristina Vecerdi, membră a Camerei Deputaţilor, fostă coordonatoare UPU-SMURD de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov.

Cursurile s-au desfăşurat la Aeroclubul Ghimbav, fiind prezenţi 16 medici din cadrul serviciilor SMURD din judeţele Braşov, Sibiu şi Mureş. Printre cursanţi s-au numărat cei 12 medici braşoveni şi sibieni care vor asigura operarea elicopterului SMURD.

În cadrul cursurilor, participanţii s-au familiarizat cu aeronava, având în vedere că aceasta este destinată cu precădere intervenţiilor în zonele de munte, însă, dacă situaţia o va cere, ea va fi mobilizată inclusiv la intervenţii primare şi secundare.

În această fază de pregătire, cursanţii s-au obişnuit cu echipamentele elicopterului şi au dezvoltat deprinderi de lucru, printre care şi punerea în practică a manevrelor de troliere.

Ulterior, ei vor continua instruirea prin participarea la două etape de pregătire pe teren, în zona montană Padina.

„Ultima săptămână a fost una extrem de solicitantă pentru medicii SMURD din regiunea noastră, care au participat la prima etapă de pregătire în salvare cu elicopterul, în vederea operaţionalizării detaşamentului aeromedical Braşov destinat intervenţiilor în zona montană. Pentru zborurile obişnuite (intervenţii primare şi secundare), pregătirea s-a finalizat la Bucureşti, în urmă cu câteva săptămâni. În această etapă, mult mai solicitantă, s-a făcut pregătire specializată, de la salvări simple (de genul entorselor sau traumatismelor minore), până la salvări complexe ale pacienţilor politraumatizaţi, fiind parcurse tehnicile de troliere cu diverse echipamente de salvare.

Cu emoţii fireşti de început, cei 12 medici care vor opera elicopterul din Braşov, alături de colegii din Mureş veniţi la pregătire şi încurajati de colegii cu experienţă din Bucureşti, au făcut în medie 11 intervenţii fiecare. Fiecare a fost şi în rol de salvator, şi de victimă, tocmai pentru a conştientiza nevoile victimelor care urmează să fie salvate. La final, după patru zile de antrenamente a câte 12 ore fiecare, a rezultat o echipă sudată pe încredere, profesionalism şi curaj”, a spus dr. Cristina Vecerdi.

Preşedintele CJ Adrian-Ioan Veştea a precizat că „la nivelul Consiliului Judeţean Braşov ne-am asumat construirea şi operaţionalizarea hangarului pentru elicopterul SMURD, în proximitatea Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav. Hangarul va fi amplasat lângă aeroport, făcând pe viitor posibile şi zborurile pe timp de noapte. Aşteptăm soluţia tehnică din partea proiectantului şi ne vom mobiliza pentru a realiza în cel mai scurt timp această investiţie atât de necesară nu doar Braşovului şi judeţelor învecinate, ci sistemului medical românesc în ansamblul său”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*