Primul computer tomograf din lume bazat pe tehnologia photon-counting, Naeotom Alpha, a fost livrat de Siemens Healthineers la Centrul medical Cardiomed din Târgu Mureș

Florin Preoteasa. FOTO Fabrica de PR

Siemens Healthineers, lider în tehnologii medicale avansate cu peste 125 de ani experiență în domeniu, a livrat pentru Cadiomed Târgu Mureș, recunoscut în diagnosticul şi tratamentul bolilor cardiovasculare, Naeotom Alpha, un aparat de computer tomograf de ultimă generație, singurul care a ajuns în România dintre cele 60 de echipamente livrate la nivel mondial.

Tehnologia photon-counting dezvoltată de cercetătorii Siemens Healthineers pentru Naeotom Alpha reprezintă cea mai importantă descoperire în domeniu de la inventarea tehnicii CT, reușind cu succes să depășească limitările unui computer tomograf convențional. Naeotom Alpha reinventează tehnica CT oferind imagini de înaltă rezoluție, cu vizualizarea leziunilor de mici dimensiuni și a celor mai fine detalii pentru un diagnostic cât mai precis, la doze minime de radiație. Totodată, Naeotom Alpha redefinește populația de pacienți care poate fi examinată prin CT, permițând efectuarea de tomografii și în cazurile în care nu era posibil în trecut și permite totodată creșterea frecvenței de monitorizare a pacienților atunci când este necesară.

Cu Naeotom Alpha, Siemens Healthineers revoluționează tomografia computerizată pentru un diagnostic mai precis, cu o doză redusă de radiații

Cea mai mare provocare în tomografia computerizată era până recent rezoluția spațială, adică identificarea celei mai mici structuri decelabile, și care, în același timp să poată fi diferențiată de o structură adiacentă, diferită, dar apropiată ca și caracteristici. Tehnologia photon-counting reprezintă o evoluție importantă de la detectorul cu scintilație al unui CT convențional care transformă lumina în semnal la detectorul QuantaMax care numără fiecare foton, identifică energia fiecărei particule și o transformă direct în semnal, obținând cea mai mare rezoluție, la cea mai mică doză de radiație posibilă și cu timpul de achiziție minim. Rezoluția de 0,2 mm obținută acum de Naeotom Alpha, (față de 0,4-0,6 mm rezoluția CT-urilor obișnuite care presupun expunerea pacientului la o doză mare de radiații) deși reprezintă o evoluție enormă, este limitată doar de puterea de calcul actuală, echipamentul având posibilitatea, cu timpul, să meargă acolo unde niciodată imagistica CT nu a ajuns. Se pot deschide astfel arii de cercetare și de diagnostic, pe care, în acest moment, nici nu le putem imagina.

„Datorită tehnologiei unice pe care o folosește, Naeotom Alpha permite scanarea cu cea mai mică doză de radiații produsă vreodată de un CT, doză care ajunge aproape de nivelul unei radiografii. Naeotom Alpha este instrumentul care îi permite medicului să pună rapid un diagnostic precis, chiar în cele mai dificile situații, care în absența acestei tehnologii avansate ar fi cerut investigații suplimentare și să demareze protocolul terapeutic imediat”, spune Florin Preoteasa, MR&CT Portfolio Solution Manager la Siemens Healthineers.

Aparatul Naeotom Alpha care a ajuns în premieră la centrul Cardiomed din Târgu Mureș este un instrument de diagnostic rapid și eficient cu numeroase aplicații. De exemplu, în cardiologie, o examinare a inimii, pentru a pune în evidență arterele coronare se face în câteva secunde, la orice ritm cardiac, iar imaginea este una de elecție care poate confirma cu precizie și cu certitudine prezența patologiei stenozante, pe toată lungimea vasului. În plus, se poate evalua în detaliu lumenul pur și patologia aferentă, fără a mai fi incomodați, în analiză, de peretele vascular. În oncologie, Naeotom Alpha este extrem de util nu numai pentru detectarea structurilor fine care pot avea un rol determinant în diagnostic și în conduita terapeutică, dar și pentru a caracteriza diferite leziuni, secundare sau primare. Astfel se elimină necesitatea unor investigații suplimentare radiologice, de medicină nucleară sau chiar efectuarea unei puncții/operații pentru un examen histopatologic, diminuând stresul la care este supus pacientul.

Naeotom Alpha, rezultatul unui efort susținut de cercetare și dezvoltare

Tehnica utilizată de Naeotom Alpha este una inovativă care a avut nevoie de aproape 20 de ani de cercetare și dezvoltare. Iar cercetătorii Siemens Healthineers sunt într-un proces continuu de analiză și inovație, chiar și pentru echipamentele care sunt deja în portofoliu. De exemplu, în momentul de față, rezonanța magnetică beneficiază de tehnici de reconstrucție pe bază de inteligență artificială care duc și această tehnică la cu totul alt nivel. Așadar, inovația și cercetarea nu se opresc niciodată, totul spre beneficiul pacientului care primește un diagnostic mai precis, în faze timpurii ale dezvoltării patologice cu un efort minim din partea lui, scanarea fiind rapidă și fără stres.

Lansat în 2021 la Congresul Național de Radiologie al Societății Nord Americane (SUA) de Radiologie, cel mai mare la nivel mondial, Naeotom Alpha a obținut deja două premii: un premiu de la Aunt Minie pentru “Best Radiology Image: Photon-counting CT image of coronal 3-mm maximum intensity projection of a cerebrospinal fluid venous fistula” și premiul de cea mai bună tehnologie și design de la Red Dot.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*