Ziua Internațională a copilului bolnav de cancer

Centrul de Oncologie OncoHelp. FOTO Cornel Putan

Cancerul la copii se întâlnește destul de rar, însă, se numără printre principalele cauze de deces la vârste fragede.

În fiecare an, la nivel mondial, peste 300.000 de copii sunt identificați cu o neoplazie. Cele mai frecvente tipuri de cancer, atunci când vorbim de oncologia pediatrică, sunt leucemiile, ce reprezintă peste 30 la sută din cazuri, și limfoamele, cu 16 la sută din cazuri. Urmează tumorile cerebrale sau cancerul osos.

În România, numărul cazurilor noi se apropie de 400, în fiecare an, ceea ce reprezintă o incidența de 10 cazuri la mia de locuitori copii. Cele mai multe neoplazii sunt la micuți cu vârstă de până în 4 ani.

„Atunci când vorbim de cancer pediatric, vorbim și de un răspuns la tratament mult mai bun în cazul copiilor decât al adulților. Ca și în cazul adulților, însă, cu cât boala este depistată mai curând, cu cât tratamentul demarează mai repede, șansa de vindecare este mai mare. În cazul micuților, rata de vindecare poate să ajungă chiar și la 80 la sută, dar asta în funcție de localizare, de tipul de cancer, dar și de stadiul bolii din momentul stabilirii diagnosticului. Depistarea neoplaziei poate fi foarte dificilă, întrucât simptomele specifice sunt de multe ori identice cu cele ale altor afecțiuni mai puțin grave. Tumorile cresc mai rapid la copii și chiar se metastaziaza mai repede. De aceea, este important ca primul medic din circuitul pacientului, și mă refer aici la medicul de familie, să trimită copilul la un specialist la orice schimbare în starea de sănătate a micuțului. Ca și în cazul adulților, diagnosticul precoce salvează vieți”, spune prof. dr. Șerban Negru – președinte Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

În România există un Registru Național al Cancerului la Copil. Acesta este o bază de date ce include toate cazurile noi de afecțiuni oncologice ale copiilor și tinerilor cu vârstă de până la 19 ani și permite interconectarea centrelor de pediatrie oncologică. Societatea Română de Oncologie Pediatrică este cea care gestionează acest registru. Potrivit statisticilor, în România rata medie de vindecare a acestor copii bolnavi este între 30 și 60%, în funcție de specificul bolii, mai mică decât cea din țările din vestul Europei.

“Timișoara este printre orașele din țară în care oncologia pediatrică a cunoscut o dezvoltare importantă în ultimii douăzeci de ani. La Spitalul de Copii Louis Țurcanu avem un Centru de Excelență în diagnosticarea limfoamelor și leucemiilor, unde se realizează diagnostic de amănunt. Mai mult, tot acolo sunt efectuate, în fiecare an, câteva zeci de transplanturi de măduvă. De altfel, primul transplant de măduvă din Romania a fost realizat la Timișoara, in 2003,  de doamna profesor Marghit Șerban.  Pe de altă parte, în cadrul Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp funcționează singura unitate, din vestul țării, de radioterapie cu anestezie generală pentru copii. De altfel, inclusiv noul accelerator care urmează să fie pus în funcțiune în următoarele luni va fi folosit și pentru tratamentul copiilor”, spune prof.dr. Șerban Negru – președinte Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

În 2003, Confederația Internațională a Organizațiilor Părinților cu Copii Bolnavi de Cancer a declarat data de 15 februarie că fiind Ziua Internațională a Copilului cu Cancer. Motto-ul din acest an este: O mai bună supraviețuire este realizabilă

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*