Un nou trend ia amploare: De ce își donează gravidele placenta la naștere

FOTO MPR Agency

Placenta, un organ considerat util doar în timpul sarcinii, a devenit tot mai interesantă pentru cercetătorii din întreaga lume, datorită beneficiilor sale. În SUA, proaspetele mămici sunt încurajate să doneze acest organ în scopuri medicale, în timp ce în alte țări beneficiile sale pot fi conservate pentru utilizare la nevoie.

În SUA, în ultimul an, mamele sunt încurajate să doneze placenta după nașterea prin cezariană, pentru a fi folosită pentru regenerare. Din fiecare placentă pot fi obținute zeci de unități, utile în proceduri chirurgicale oculare, orale sau la nivelul coloanei vertebrale, precum și în tratarea arsurilor și rănilor greu de vindecat. Celulele specializate din placentă stimulează regenerarea tisulară și fac aceste grefe net superioare pansamentelor clasice.

„Placenta conține factori de creștere esențiali care grăbesc vindecarea rănilor. Când este aplicat pe plăgi deschise, țesutul placentar stimulează regenerarea celulară, reduce inflamația, inhibă infecția microbiană și facilitează închiderea rănilor. Practic, procesul de vindecare este accelerat, iar timpul de recuperare, redus”, explică dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center, prima și cea mai mare bancă de celule stem din România.

”Placenta are cu adevărat foarte multe beneficii, este considerată o comoară din punct de vedere celular. Nașterea este momentul unic în care viitorii părinți pot păstra această resursă de sănătate pentru viitor”, explică medicul.

De altfel, România este una dintre puținele țări din Europa în care viitorii părinți au opțiunea de a recolta, la naștere, cea mai mare cantitate de celule stem disponibilă, prin prelevarea întregului țesut placentar, împreună cu sângele și țesutul ombilical. Aceste probe biologice sunt apoi procesate și stocate în condiții de criogenie. La indicația medicului, ele sunt eliberate și utilizate pentru a trata zeci de afecțiuni.

În România, toată placenta poate fi păstrată pentru copil și familie

Potențialul terapeutic al placentei este uriaș: peste 85 de afecțiuni pot fi tratate în prezent cu celule stem recoltate la naștere, iar cercetătorii estimează că între 30 și 50 de noi terapii celulare vor fi aprobate până în 2030. Studii clinice aflate în derulare arată rezultate promițătoare în tratarea cu celule prelevate din placentă a diabetului, bolii Parkinson, sclerozei multiple sau fibrozei pulmonare. Recoltarea și stocarea placentei la naștere devine o plasă de siguranță tot mai importantă.

Iar prețiosul materialul biologic poate fi utilizat nu numai pentru copilul la nașterea căruia a fost recoltat, ci și pentru frații săi, pentru părinți sau chiar bunici.

„Placenta conține cea mai mare cantitate și varietate de celule, un factor esențial în administrarea terapeutică. De asemenea, în placentă se găsesc și celule stem imuno-evazive. Acestea exprimă niveluri scăzute – sau deloc – ale markerilor de compatibilitate HLA, ceea ce înseamnă că ar putea fi folosite în scopuri terapeutice pentru orice membru al familiei, nu doar bebelușul pentru care au fost recoltate”, explică dr. Bogdan Coltor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*