În fiecare an, trei din 100.000 de români primesc diagnosticul înfricoșător de leucemie, limfom, mielom simplu sau aplazia medulară iar, pentru unii, singura soluție terapeutică o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice de la un donator compatibil genetic.
28 mai, Ziua Mondială a Cancerelor de Sânge, este evidențiată în fiecare an, pentru a sprijini persoanele care suferă de cancer de sânge și pentru a încuraja donarea de celule stem hematopoietice cu ajutorul cărora este posibil transplantul salvator, iar anul acesta mesajul internațional al campaniei este ”Salvează o viață!”
Celule stem hematopoietice sunt capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcţională) a sângelui şi a sistemului imunitar și se găsesc în măduva osoasă. Se pot recolta şi la naştere din sângele cordonului ombilical.
Procedura de transplant de celule stem hematopoietice înlocuiește măduva osoasă bolnavă cu una sănătoasă, care poate produce celule sanguine normale.
„Transplantul de celule stem hematopoietice înseamnă viață. Sunt tot mai mulţi bolnavi cu cancere de sânge pentru care salvarea poate fi transplantul medular de celule stem hematopoietice. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, cu o stare de sănătate generală bună care vor să ajute la salvarea unei vieți, se pot înscrie în Registru pentru a deveni donator voluntar“, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).
Transplantul este indicat ca tratament pentru o serie de boli:
- leucemie acută
- mielom multiplu
- anemie aplastică severă
- siclemie
- talasemie majoră
- boli imunodeficitare
- anemia Fanconi, etc.
“În prezent, pacientul cu hemopatie malignă din România poate avea acces la terapiile necesare, deoarece sunt disponibile testele necesare atât diagnosticului modern, cât și terapiile personalizate.” prof. dr. Horia Bumbea, medic primar hematolog.
Pot fi donatori și persoanele care nu sunt înrudite cu pacienții. Studiile arata că, în general, doar în 25% dintre cazuri există compatibilitate între frații/surorile pacientului, așadar, pentru a găsi, în timp util, un donator compatibil, se va apela la Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) pentru a iniția o căutare în baza de date națională și/sau internațională.
Numărul donatorilor este insuficient. Șansa de a găsi un donator genetic pereche este în medie de 1 la 200 000 până la 500 000, astfel încât, chiar dacă, în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice sunt înscrise peste 100.000 de persoane, acest număr este încă mic și duce la liste lungi de așteptare și mai puține șanse pentru pacienții care au nevoie rapid de transplant. În acest moment, 47 bolnavi așteaptă disperați donatorul compatibil!
“Astăzi, de Ziua Mondială a Cancerelor de Sânge, Registrul își îndreptă gândurile către toți pacienții care se luptă cu aceste afecțiuni. În această zi, observăm în mod deosebit curajul și reziliența de care dau dovadă zilnic. Lupta lor este o inspirație pentru noi ca instituție și ne motivează să creştem eforturile necesare pentru a găsi donatori, mobilizând toate resursele și întreaga noastră expertiză! Cei 483 de pacienți transplantați cu celule stem hematopoietice de la donator neînrudit și care au primit o astfel, o nouă șansă la viață dovedesc determinarea noastră în acest sens. Celor tineri, sănătoși și empatici, un îndemn scurt și uman: “Donați o șansă la viață, înscrieți-vă în Registru!”, transmite Traian Laurian Arghişan, Medic Primar Sănătate Publică şi Management, Director General Interimar RNDVCSH.
Transplantul de celule stem hematopoietice poate fi de două tipuri: autotransplant (transplantul propriilor celule stem) și alotransplant (transplantul de la donator).
Metoda presupune ca celulele stem să fie administrate pacientului sub forma unei transfuzii, indiferent de metoda prin care au fost donate.
Autotransplantul de celule stem hematopoietice (sau transplantul autolog) este o procedură terapeutică ce presupune recoltarea de celule stem hematopoietice de la pacient, păstrarea lor în condiții speciale și reinfuzarea lor după un tratament cu doze mari de chimioterapie sau radioterapie. Scopul autotransplantului este de a distruge celulele tumorale reziduale și de a restabili funcția măduvei osoase, care este afectată de tratamentele agresive. Autotransplantul se folosește în special pentru tratarea unor boli maligne hematologice (mielom multiplu, limfoame maligne etc.) însă nu toți pacienții sunt eligibili pentru această procedură.
Alotransplantul de celule stem hematopoietice este o procedură terapeutică ce presupune recoltarea de celule stem hematopoietice de la un donator compatibil și transfuzarea lor la un pacient care are nevoie de înlocuirea măduvei osoase bolnave sau distruse. Scopul alotransplantului este de a restabili producția normală de celule sanguine și de a induce un efect grefă-contra-tumoră, adică o reacție imună a celulelor donatorului împotriva celulelor tumorale. Alotransplantul se folosește în special pentru tratarea unor boli maligne hematologice, dar și pentru tratarea unor boli non-maligne, cum ar fi anemia aplastică severă.
Be the first to comment