Stresul, cauza bolilor cronice sau factor motivațional? Cum funcționează stresul biologic și micro-stresul

FOTO Pixabay.com

Un studiu al starii emotionale a populatiei recent realizat a stabilit ca astazi suntem mai tristi, nervosi si mai stresati stresati decat am fost vreodata in ultimii in 15 ani. Motive avem destule: pandemia de Covid-19, razboiul din Ucraina, inflatia, cutremurul din Turcia sau milioanele de concedieri pe care marile companii le-au anuntat fara nicio remuscare.

Pe de alta parte, acelasi studiu prezinta concluzii la fel de surprinzatoare privind procentul din populatie care considera ca se afla in cea mai buna perioada din ultimii 13 ani: un procent uimitor de 60%.

Cum e posibil ca ambele statistici sa fie simultan adevarate?

Gasim raspuns la aceasta intrebare daca ne indreptam atentia catre elementul comun pe care ambele categorii din populatie il au in comun: nivelul de stres la care suntem supusi.

Stresul reprezinta raspunsul natural al organismului nostru la diversi stimuli externi perceputi ca pericol. Acesta se manifesta prin secretia unui hormon numit epinefrina (adrenalina). Mecanismul de aparare a organismului in fata unui element de stres se regaseste in literatura de specialitate sub numele de “lupta sau fugi”.

Exista multiple avantaje si dezavantaje ale prezentei adrenalinei in organism. Ceea ce face ca adrenalina sa devina dintr-un hormon pozitiv unul negativ este timpul, mai exact cat timp ramane in corp.

Pe durata scurta (cateva minute), stresul:

Imbunatateste nivelul de performanta si concentrare

Creste nivelul de motivatie

Pregateste organismul pentru a reactiona la un pericol imediat (puls ridicat, respiratie accelerata si tensiune musculara).

Pe durate lungi de timp (ore, saptamani sau chiar luni), stresul poate provoca:

Dureri de cap

Probleme digestive

Lipsa energiei, a concentrarii si a motivatiei

Dezechilibre in alimentatie

Cresterea consumul de alcool si tutun

Prezenta anxietatii si a insomniei

Persistenta starii de stres pentru perioade lungi (stresul cronic) determina inflamatie cronica a tesuturilor interne si, ulterior, afectiuni cronice precum obezitatea, boli cardiace, depresie sau chiar cancer.

Asadar, desi ar fi ideal sa putem controla nivelul de stres prezent in fiecare moment la nivelul organismului nostru, in realitate exista un singur lucru pe care il putem controla si care poate face diferenta intre apartenenta noastra la unul dintre cele doua grupuri descrise mai sus: modalitatea in care reactionam la stres. La final, aceasta reactie va determina influenta viitoare a stresului asupra noastra.

Iata cateva sfaturi pentru a reactiona ‘’bine’’ la stres:

Pasul 1 – Constientizarea

Asculta-ti corpul si fii atent la semnalele pe care ti le da, este un mecanism mai inteligent decat iti poti imagina. Poate fi o durere de cap care persista, un disconfort abdominal sau cateva nopti nedormite care te-au dat peste cap. Corpul iti va spune cand este in stare de stres si trebuie sa actionezi pentru a-l diminua.

Pasul 2 – Cauzele si tipurile de stres

Odata ce incepi sa fii atent la reactiile corpului, mintea te va duce imediat catre cautarea unor solutii. Dar inainte de a oferi o solutie, trebuie sa tratam cauza.

 

De regula, originea stresului se gaseste in situatii ce tin de:

Locul de munca

Lipsa de timp sau de bani

Relatii tensionate in familie

Probleme medicale

Schimbarea locuintei

Aparitia unui nou membru al familiei

Probleme in relatia de cuplu, de familie

Pierderea unui copil sau avortul

Timpul petrecut in trafic

Dar e posibil sa simti ca nu te regasesti in niciunul dintre cazurile de mai sus si totusi experimentezi un nivel ridicat de stres. Explicatia consta in faptul ca motivele de stres nu trebuie sa fie mari si importante. Poti fi mici, banale si e posibil sa ne fi obisnuit atat de mult cu ele, incat devin parte integranta din viata noastra de zi cu zi.

Conceptul poarta denumirea de micro stres si reprezinta unul dintre cele mai importante subiecte de cercetare in ziua de astazi.

Iata cateva situatii care la prima vedere, privite singular, nu ar avea motive sa ne creeze un nivel crescut de stres, insa cu timpul, acumulandu-se, pot avea acest efect:

O discutie aprinsa cu un coleg de birou

O nedreptate in relatia cu angajatorul tau

Scaderea increderii in tine in urma conversatiei cu o persoana apropiata

Prezenta oamenilor toxici, care te fac sa te simti inconfortabil

Lipsa increderii in relatii cu persoane apropiate

Totodata, analizand cauza, realizam ca poate fi vorba de un stres:

Acut: cea mai des intalnita varianta, ce se intaleaza intr-un timp scurt si permite o tratare rapida

Cronic: dezvoltat pe o perioada mai lunga de timp, ce probabil isi are radacina in cauze mai profunde, precum o familie disfunctionala, lipsa posibilitatilor materiale, o casnicie nefericita sau o trauma suferita in copilarie.

Vestea buna este ca indiferent in care dintre categoriile de mai sus te regasesti, tratamentul presupune indreptarea catre mecanisme de auto-ajutorare care sa contribuie la rechilibrarea ta emotionala.

Pasul 3 – Rezolvarea

Exerciții fizice

Exista multiple studii care confirma influenta pe care o are activitatea fizica in dispozitia ta mentala.

Fie că e vorba de o alergare în parc, o clasă de pilates sau un circuit de exerciții pe grupe de mușchi, un lucru e sigur. Sănătatea ta mentală este direct conectată la condiția fizică, iar 5-10 minute de activitate fizică pe zi îți vor oferi acel boost de vitalitate care te va echilibra mental și vei fi mult mai stăpân pe propriile emotii.

Meditațiile de mindfulness

Sunt esențiale pentru oricine este în plin proces de conectare la prezent, găsirea unui echilibru și eliberarea de stres.

Acestea presupun câteva minute de liniște și un loc confortabil. Există multe aplicații de meditații ghidate pe care le poți urma la început, până te obișnuiești și reușești să îți eliberezi mintea de griji. Nu te descuraja, inițial va fi greu și vei avea senzația că eforturile tale sunt în van, însă te asigurăm că vei culege roadele dacă vei parcurge acest obicei timp de minim o săptămână, 10 minute pe zi. Aplicatii precum Balance sau Headspace sunt un punct bun de pornire.

Somn odihnitor

Există o diferență fundamentală între somn și somn odihnitor.

Dacă ai un somn întrerupt, cu un număr insuficient de ore, perturbat pe timpul nopții de câteva drumuri după un pahar cu apă, atunci e bine să faci tot posibilul să integrezi următoarele obiceiuri în rutina ta de seară, astfel încât să îi oferi organismului tău perioada de regenerare de care are nevoie.

Renunță la tehnologie cu 2 ore înainte de culcare. Lumina ecranului de la telefonul mobil, laptop sau televizor îi transmite creierului mesajul că e mijlocul zilei când tu, de fapt, te pregătești de culcare. Înlocuiește filmele și serialele cu cateva pagini dintr-o carte bună pe care iti propuneai sa o citesti de ceva vreme.

Incearca sa iei cina cu minim 3 ore inainte de culcare si consuma alimente pe care sistemul tau digestiv le poate procesa cu usurinta.

Recomandam sa bei ultimul pahar cu apa cu 2 ore inainte de culcare, astfel incat somnul tau sa nu fie intrerupt pe timpul noptii.

Fa-ti un dus cald inainte de culcare. Pe timpul noptii, temperatura corpului creste, iar un dus cald ajuta organismul sa atinga acea temperatura mai rapid si, astfel, nivelul de confort creste.

La final, asigura-te ca ai amenajat o camera racoroasa, protejata de lumina si cu umiditate potrivita. Exista studii conform carora o camera racoroasa asigura producerea unui nivel suplimentar de melatonina si, deci, asigura un somn odihnitor.

Nu uita, ziua de mâine se definește prin calitatea somnului din seara aceasta!

Alimentatia

Este important ca in procesul de tratare a stresului sa ne concentram pe o dieta sanatoasa, echilibrata, bogata in fructe si legume care mentin sistemul imunitar puternic, pregatit sa lupte impotriva stresului.

O buna solutie in acest caz sunt superalimentele, o serie de alimente ce ofera maximum de beneficii nutritionale precum: avocado, afine, usturoi, nuci, broccoli, oua, somon

Suplimentele alimentare

De cele mai multe ori, este aproape imposibil sa ne procuram toate vitaminele si mineralele de care are nevoie organismul exclusiv din alimentatie. Poate uneori stresul este generat intocmai de un dezechilibru al indicatorilor din sange, astfel ca e bine sa ne asiguram, in functie de perioada din an, ca avem la indemana diverse combinatii de suplimente alimentare care ne sustin eforturile de imbunatatire a calitatii vietii.

Complexul de vitamina B, vitamina C, vitamina D, magneziu, zinc, potasiu sunt doar cativa dintre indicatorii pe care e bine sa ii tinem sub observatie.

Pe langa acestea, exista suplimente din plante care regleaza nivelul hormonal si induc o stare generala de bine. Un bun exemplu sunt produsele pe baza de CBD, cel mai studiat compus al plantei de canabis. Recunoscut pentru efectele sale benefice asupra organismului uman de mai bine de 10.000 ani, studii recente au dezvaluit eficienta CBD-ul asupra diverselor afectiuni precum stres, anxietate, depresie, insomnie, ADHD, autism, epilepsie, Alzheimer’s, Parkinson’s și tratamentele oncologice pentru bolnavii de cancer.

Este bine sa cautam un ulei de CBD fara THC, deoarece sunt putine produse pe piata care respecta prevederile legale. In cazul nostru, in Romania, THC-ul, compusul din planta care instaleaza senzatia de ameteala in organism este considerat drog, iar orice productie, comercializare sau intermediere de produse cu THC este interzisa pe teritoriul tarii noastre. Astfel, urmarim beneficiile cunoscute ale CBD-ului si nu efectul recreativ al THC-ului (pentru acestea, recomandam un city break in Amsterdam).

Mai mult, este importanta cultura din care provine uleiul. Cautam o cultura organica, certificata la nivelul UE, fara ierbicide, pesticide sau organisme modificate genetic (OMG) –  (nu Turcia, nu China). Tot aici este bine sa fim atenti ca fabrica producatorului sa detina certificare GMP (Good Manufacturing Practice), care atesta un nivel inalt al tehnologiei folosite, personal calificat si transparenta in procesul de fabricatie.

Este de preferat ca uleiul de CBD ales sa beneficieze de efect de anturaj, o sinergie terapeutica pe care CBD-ul o poate genera alaturi de alti canabinoizi prezenti in planta de canabis benefici care asigura o potentare suplimentara a efectului asupra orgasmului.

La final, cel mai important este sa va asigurati ca puteti accesa certificatele de analiza ale produselor si ca puteti certifica cantitatile de CBD. La nivel mondial, peste 50% dintre produsele de pe piata de CBD sunt gresit etichetate, asa incat doar cativa producatori vor pune la dispozitia publicului certificate de analiza.

De regula, pe piata se gasesc produse de la 5% – 30% CBD, la care se adauga alti canabinoizi, in functie de formula fiecarui brand (CBDA, CBN, CBC, CBGA).

Pentru stres, anxietate si insomnie, tratamentul cu CBD presupune administrarea graduala a unei concentratii reduse (5-10%) si variaza ca numar de picaturi si dozaj in functie de greutatea subiectului si gravitatea simptomelor.

De curand, un brand european de CBD a realizat primul studiu pe CBD din Romania pentru persoanele care experimenteaza simptome de stres, anxietate si insomnie, iar peste 62% dintre subiecti au inregistrat imbunatatiri semnificative.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*