Caravana mobilă pentru screeningul cancerul de col uterin va fi săptămâna aceasta în judeţul Harghita

Caravana de screening pentru cancerul de col uterin, în județul Mureș. FOTO SCJU TM
Caravana de screening pentru cancerul de col uterin. FOTO SCJU TM

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă în perioada 24-26.05.2022 în judeţul Harghita, în localităţile Vlăhiţa, Căpâlniţa, Borsec, Corbu, Tulgheş.

Sunt invitate femeile din grupul ţintă 24-29 de ani să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolaou, program dedicat promovarii prevenirii şi depistării precoce a cancerului de col uterin.

În cadrul acestei acţiuni, femeile cu vârsta între 24 şi 29 de ani vor beneficia de consult de specialitate şi le vor fi recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Programul caravanei în perioada 24-26.05.2022 este următorul:

Vlăhiţa – 24.05.2022 – începând cu ora 16.30;

Căpâlniţa – 25.05.2022 – începând cu ora 18.00;

Borsec – 26.05.2022 – începând cu ora 16.30;

Corbu – 26.05.2022 – începând cu ora 18.00;

Tulgheş – 26.05.2022 – începând cu ora 19.00.

De asemenea, tot în cadrul acestor evenimente vor avea loc acţiuni de informare-educare-conştientizare cu scopul de a atrage atenţia autorităţilor publice asupra importanţei derulării unui screening de col uterin la nivel regiunii Centru, de a creşte numărul femeilor care se duc regulat la controale medicale şi care conştientizează importanţa depistării precoce a cancerului, precum şi de a influenţa percepţiile şi atitudinea societăţii pentru a schimba obiceiurile şi comportamentele membrilor săi.

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”(cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

“În teorie, toată lumea este conștientă de importanța controalelor de rutină, însă, în tumultul vieții de zi cu zi, amânăm încontinuu vizita la medic. 5 minute dedicate vizitei la medicul ginecolog şi testării Babeş-Papanicolaou te poate feri de neplăceri și chiar îți poate salva viața. Te invităm să pui grija pentru sănătate în topul listei de priorități! Testează-te! Îţi poate salva viaţa!”, a declarat Dr. Cosmina Cristina UZUN, manager proiect.

“Cancerul de col uterin este una dintre puținele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin vaccinare și depistare precoce. În cazul cancerului de col uterin există o metodă ieftină, nedureroasă, neinvazivă care este în măsură ca intr-o proporție de 96% să depisteze la timp leziunile precanceroase – testul Babeș Papanicolau. În acest moment, facilităţile din partea sistemului sanitar sunt date: există un proiect în derulare care asigură toate condițiile pentru accesul gratuit al tuturor categoriilor din populația feminină la acest test. Acum este rândul Dumneavoastră să vă prezentați la acest test și să beneficiați de avantajele acestei metode de depistare precoce a cancerului de col uterin. Vă așteptăm la testare!, a declarat Prof. Dr. Szabó Béla, Coordonatorul Centrului de prevenire a cancerului de col uterin.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*