Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș va putea oferi o evaluare completă în cazul cancerelor de plămân. În unitatea sanitară va funcționa un compartiment de diagnostic molecular

Cătălin Marian. FOTO Spitalul Victor Babeș Timișoara

Echipei Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara i s-a alăturat prof. dr. Cătălin Marian, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați specialiști în biochimie. Medicul timișorean este prodecan al Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara și profesor în cadrul Departamentului de Biochimie din cadrul institutului de învățământ superior. A studiat și lucrat timp de 8 ani în centre specializate în boli oncologice din cadrul unor universități americane și colaborează cu Institutul Oncologic Cluj Napoca în domeniul cercetării cancerului.

„Până acum nu aveam posibilitatea să realizăm un diagnostic complet în cazul cancerului de plămân, în cadrul spitalului. Colegii pneumologi identificau o posibilă afecțiune oncologică, făceau diverse teste și analize de sânge, apoi, pacientului îi era recoltată o probă bioptică, fie de către pneumologi, fie de către chirurgii toracici, fie de colegii de la Laboratorul de Radiologie și Imagistică. Anatomopatologul unității sanitare punea diagnosticul, dar apoi proba era trimisă la un laborator extern pentru stabilirea mutațiilor tumorii. În funcție de acestea, medicul oncolog stabilește și administrează tratamentul. Evident, în acest circuit intervine și medicul genetician, pe care am reușit în urmă cu câteva luni să îl cooptăm în echipă”, spune prof. dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

„Vom fi o echipă de diagnostic completă și complexă. Împreuna cu colegul meu specializat în genetică medicală și cu ajutorul anatomopatologului spitalului, vom putea integra informația și, astfel, să oferim evaluarea pe care trebuie să o aibă un pacient oncologic. Practic, vom face totul

“in house”, fără a mai fi nevoie de ajutorul unui laborator extern. Iar obținerea unui, hai să spunem, profil molecular este unul dintre pașii importanți în stabilirea tratamentului. Trebuie spus că identificarea tipului de defect genetic, de mutație la nivelul celulelor canceroase, este strâns legată de opțiunile de tratament, implicit de eficiența substanțelor folosite în timpul tratamentului. Cu dosarul complet, pacientul va putea merge la medicul oncolog unde va putea începe tratamentul cât mai curând. Iar, în cazul cancerului de plămân, orice zi contează”, spune prof. dr. Cătălin Marian – medic primar medicină de laborator Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Formarea unei echipe complexe de diagnostic oncologic de precizie este încă un pas făcut în direcția înființării unui Centru Oncologic de Excelență în Cancerul de Plămân la Timișoara.

 

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*