Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin se va afla în perioada 1-3 iulie la Festivalul VIBE

Caravana de screening pentru cancerul de col uterin, în județul Mureș. FOTO SCJU TM
Caravana de screening pentru cancerul de col uterin. FOTO SCJU TM

Doamnele şi domnişoarele din grupa de vârstă 24-29 de ani, care participă în perioada 1-3 iulie la Festivalul VIBE, sunt invitate să vină la Caravana mobilă pentru testare gratuită Babeş-Papanicolaou.

De asemenea, concomitent cu caravana, voluntarii din cadrul proiectului vor derula acţiuni de informare-educare-conştientizare al căror scop este de a atrage atenţia asupra importanţei testării, a depistării precoce a cancerului de col uterin şi a controalelor medicale regulate pentru însuşirea unui stil de viață sănătos.

Cancerul de col uterin este o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă, reprezentând a doua cauză de cancer la femeile sub vârsta de 45 ani din întreaga lume.

Cancerul de col uterin, numit şi “ucigaşul tăcut”, este o afectiune care progresează lent. De aceea, o modalitate de a-l preveni este testarea periodică. Testul Babes-Papanicolau poate pune în evidenţă orice fel de schimbări care apar în zona colului uterin, putând preveni în acest fel o evolutie patologică.

“Întrucât Festivalul VIBE este un eveniment cu caracter cultural şi educativ pentru tinerii între 15-35 ani, un spațiu unde aceştia pot să-și exprime opiniile și să participe la work-shop-uri pe teme actuale și importante pentru generațiile lor. Ca medic consider că educaţia pentru sănătate este primordială şi prin participarea echipei de management la acest festival organizăm un focus grup pentru femei, pentru conştientizarea importanţei prevenirii cancerului de col uterin. 

De asemenea, caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă pe tot parcursul festivalului, oferind tinerelor între 24-29 de ani posibilitatea de a se testa şi de a beneficia de un consult de specialitate gratuit”, a declarat Dr. Cosmina Uzun, manager proiect.    

Femeile care nu ajung la caravana mobilă, dar doresc să se testeze, o pot face în cadrul reţelei de screening a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. În acest sens, există un serviciu special de telefonie rezervat exclusiv participantelor la screening: Call-Center 0739.727.187.

Astfel, va fi asigurat accesul facil al femeilor sănătoase la serviciile medicale de screening în regim ambulatoriu, prin programarea prealabilă telefonică in intervalul orar  08.00-16.00 (luni-vineri).

Acordarea serviciilor medicale de screening, respectiv test Babeș-Papanicolaou (prin citologia cervicală clasică și prin citologie lichidă) și testarea HPV în regim ambulatoriu se realizează astfel:

În Cabinetul de obstetrică-ginecologie, camera 4064 (Luni-miercuri-vineri: 12.00-16.00; Marti și joi: 14.00-18.00), servicii medicale asigurate de către medicii specialişti/primari de obstetrică-ginecologie din cadrul Secţiei Clinice Obstetrică-ginecologie.

În Cabinetul de planificare familială, camera 4029, (Luni-miercuri-vineri: 12.00-16.00; Marti și joi: 14.00-18.00), de către cei doi medici de obstetrică-ginecologie

Obiectivul proiectului este creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate de prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament pentru principalele patologii, în contextual extrem de îngrijorător al incidenței crescute a cancerului de col uterin din România.

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin este o acţiune care se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*