OMS: 163.000 de persoane mor anual în UE din cauza erorilor de medicație. htss a lansat wisepharm, soluție software care automatizează procesul de eliberare a medicamentelor în farmacii

Medicamente pentru pacienți. FOTO pixabay
Medicamente pentru pacienți. FOTO pixabay

Organizația Mondială a Sănătății estimează că 163.000 de persoane mor anual în Uniunea Europeană din cauza erorilor de medicație. Printre cele mai comune erori se numără eliberarea unui medicament greșit, a unei doze incorecte, precum și eșuarea în a se identifica interacțiunile dintre medicamente sau contraindicații.

Totodată, erorile de medicație pot fi cauzate de oboseala lucrătorilor din domeniul sănătății, lipsa personalului, pregătire insuficientă sau furnizarea de informații greșite pacienților.

Problema erorilor de medicație a devenit atât de acută încât, în 2017, Organizația Mondială a Sănătății a lansat o inițiativă globală de contracarare, aceasta fiind doar a treia acțiune globală lansată de OMS cu scopul creșterii siguranței pacienților, după inițiativa „Îngrijirea curată este îngrijire sigură”, referitoare la igiena mâinilor, lansată în 2005, și inițiativa „Chirurgia sigură salvează vieți”, lansată în 2008.

Potrivit unui sondaj comandat de „Acțiunea Colaborativă Europeană privind Erorile de Medicație și Trasabilitatea”, farmaciștii din Uniunea Europeană consideră că reducerea erorilor de medicație poate fi realizată cu ajutorul sistemelor de trasabilitate, precum prescripția electronică, supravegherea erorilor de medicație și sistemele de administrare a medicamentelor cu coduri de bare.

În tot acest context, High-Tech Systems & Software (htss), companie specializată în furnizarea de soluții software pentru industria sănătății, a lansat wisepharm, o soluție software de management a farmaciilor, concepută pentru a îmbunătăți precizia și eficiența în procesul de eliberare a medicamentelor. Evenimentul de lansare a avut loc în București, la sediul Microsoft, partenerul wisepharm în această inițiativă strategică. Prin intermediul parteneriatului cu Microsoft, wisepharm face un pas esențial spre obiectivul de a aduce inovația și tehnologia de vârf în industria farmaceutică, facilitând transformarea digitală a farmaciilor. Peste 150 de farmaciști, manageri și owneri de farmacie au participat la lansarea wisepharm și au testat capabilitățile noului produs software dezvoltat de htss.

„Cu ajutorul wisepharm, farmaciștii pot oferi servicii personalizate de cea mai înaltă calitate. Farmacia nu este un magazin, nu eliberează orice fel de produse ci eliberează medicamente. Acestea conțin substanțe care ne fac bine dar care ne pot face și foarte mult rău dacă nu sunt administrate corespunzător sau dacă le amestecăm într-un mod în care nu ar trebui. În nomenclatorul medicamentelor de uz uman al ANMDMR sunt prezente peste 30.000 de produse iar un farmacist, oricât de bine pregătit ar fi, nu poate reține pe de rost indicațiile terapeutice sau contraindicațiile a zeci de mii de medicamente. Aici intervine wisepharm și rolul său de asistent virtual al farmacistului, fiind programat să lanseze avertismente cu privire la dozajul potrivit și la posibilele contraindicații între medicamente.

Totodată, wisepharm facilitează preluarea rețetelor electronice și integrează sistemele de administrare a medicamentelor cu coduri de bare, soluții optime așteptate la nivel internațional de farmaciști, afirmă Ana Gavrilă, Pharma & Retail Product Director în cadrul htss.

Mai mult decât atât, modulul de e-commerce integrat în wisepharm reprezintă un adevărat portal de farmacie online, cu o componentă puternică de configurare a magazinului online, care va permite farmaciilor să implementeze politici moderne de atragere a clienților din mediul virtual.

„Pentru pacienți, wisepharm deschide ușa către o experiență complet nouă în farmacii. Înțelegem că pacienții au nevoie de siguranță și încredere în ceea ce privește tratamentele lor. Cu ajutorul wisepharm, pacienții pot avea certitudinea că farmacistul lor are acces la cele mai avansate tehnologii pentru a asigura tratamentele potrivite.

Sistemul contribuie la o mai bună înțelegere a concentrațiilor și compatibilității medicamentelor, permițând pacienților să primească informații relevante și să evite potențiale interacțiuni periculoase. wisepharm este un partener de încredere pentru pacienți, concentrându-se pe nevoile și îngrijirea lor ca prioritate. Astfel, aceștia pot aborda procesul de tratament cu încredere și siguranță,” adaugă Ana Gavrilă.

Ce urmează pentru wisepharm?

„Privind către viitor, wisepharm își propune să rămână în fruntea industriei și să continue să ofere soluții inovatoare pentru farmacii și pacienți. Planurile noastre de dezvoltare includ extinderea cotei noastre de piață și explorarea unor noi oportunități pe piețele internaționale. Ne-am angajat să aducem beneficiile wisepharm unui public mai larg de farmacii, crescând astfel gradul de automatizare și eficiență în gestionarea medicamentelor.

Unul dintre punctele noastre cheie de diferențiere este opțiunea de „face recognition”, utilizarea mașinilor automate (vending machines și dispensing machines), implementarea tehnologiei iBeacons și afișaje digitale pentru a personaliza experiența la punctul de vânzare. De asemenea, suntem dedicați integrării între punctul de vânzare și sursele de date despre clienți, permițând astfel farmaciilor să realizeze cross-selling și să ofere o experiență de cumpărare unică.

Noua noastră soluție de gestionare a farmaciilor aduce funcționalități integrate pentru a servi clienții și în zona de retail, sprijinind în același timp dezvoltarea strategică a business-ului în magazinele proprii și colaborarea cu clienții angro independenți. În plus, punem la dispoziția farmaciilor un set complex de instrumente pentru raportare, tablou de bord, matrice de date, analize de previzionare, analize prescriptibile, interogare ad-hoc și analiză, analize OLAP multidimensionale și analize predictive.

Toate acestea reflectă angajamentul nostru de a pune tehnologia în slujba oamenilor, de a eficientiza procesele și de a oferi farmaciilor instrumentele necesare pentru a rămâne competitive într-o piață aflată în continuă evoluție,” conchide Ana Gavrilă.

Despre High-Tech Systems & Software:             

High-Tech Systems & Software este o companie ICT specializată în furnizarea de soluții software de business. Înființată în 2012, htss și-a dezvoltat rapid portofoliul de clienți datorită preocupării pentru inovare, suport rapid și de calitate. Astăzi, portofoliul companiei numără peste 1.000 de clienți din 11 țări, printre cele mai căutate soluții proprii fiind  wisepharm – soluție software pentru farmacii și lanțuri de farmacii; omnimedica – solutie software pentru clinici si spitale; shiftin – software de planificare automată a turelor de lucru sau mindclass – platformă de e-learning.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*