O delegație a României a fost prezentă la a 72-a reuniune a Comitetului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa de la Tel Aviv

FOTO Ministerul Sănătății

În perioada 12-14 septembrie a avut loc la Tel Aviv (Israel) a 72-a reuniune a Comitetului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa, care reunește reprezentanții celor 53 de state membre ale regiunii.

Temele numeroase și importante ale acestei întâlniri sunt reprezentate de:

  • adoptarea de strategii sectoriale și dezvoltarea colaborării pentru asigurarea accesului la servicii de sănătate a persoanelor cu dizabilități și a accesului la medicamente inovative;
  • strategia de digitalizare a sănătății 2023-2030;
  • dezvoltarea cadrului 2022-2027, referitor la înțelegerea comportamentelor și a elementelor culturale care influențează sănătatea;
  • pregătirea sistemelor de sănătate în caz de urgență de sănătate;
  • reducerea și eliminarea tuberculozei, HIV/SIDA și a hepatitelor virale ca probleme de sănătate publică.

Reuniunea a fost onorată la deschidere de Președintele Statului Israel, Isaac Herzog, și de reprezentanții conducerii executive a OMS.

Delegația României, din care au făcut parte ministrul Sănătății, Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, consilierul prezidențial Conf. univ. dr. Diana Păun, secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, Conf. univ. dr. Adriana Pistol, Mircea Timofte, Președintele Ordinului Asistenților Medicali, reprezentanți ai Ambasadei României în Israel, a avut mai multe intervenții în plenul reuniunii și în sesiunile paralele.

Ministrul român al sănătății a propus înființarea unui centru regional de excelență al OMS în domeniul comportamentelor și elementelor culturale care influențează sănătatea, exprimând disponibilitatea României pentru găzduirea acestuia.

Deficitul resurselor umane calificate în sectorul sanitar reprezintă o problemă la nivelul întregii regiuni, iar participarea Prof. Alexandru Rafila la sesiunea dedicată acestei problematici a fost apreciată și a dus la adoptarea unei agende concrete și a unui plan de acțiune care ar putea fi discutate în prima jumătate a anului viitor la București, într-o întâlnire la care să participe toți reprezentații statelor membre ale OMS Europa.

Conf. univ. dr. Adriana Pistol a fost aleasă în calitate de membru în Comitetul Permanent al OMS Europa. Această structură este unul dintre organismele de conducere ale OMS Europa și din el fac parte, pentru un mandat de 3 ani, reprezentanți aleși ai 12 din cele 53 de state membre ale regiunii.

De asemenea, delegația României s-a întâlnit cu ministrul Sănătății din Israel, Nitzan Horowitz, în scopul întăririi cooperării bilaterale din domeniul asistenței medicale primare, asigurărilor sociale de sănătate și digitalizării, pentru îmbunătățirea accesului la servicii medicale a pacienților. A fost discutată și colaborarea în domeniul instruirii personalului medical împreună cu universitățile de medicină din cele două țări.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*