Intervenţie de rezecţie punte osoasă cu machetă 3D preoperator, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş

Spitalul Județean Târgu Mureș. FOTO Spitalul Județean Târgu Mureș

O echipă de medici, din Secţia Clinică Ortopedie şi Traumatologie, coordonată de Şef Lucrări Dr. Solyom Arpad, medic primar ortopedie şi traumatologie, şi Secţia Clinică Chirurgie Generală II, coordonată de Prof. Dr. Radu Neagoe, medic primar chirurgie generală, au realizat, în cursul zilei de luni, 18 martie 2024, o intervenţie chirurgicală de rezecţie punte osoasă cu machetă personalizată 3D, unui pacient în vârstă de 50 ani.

Intervenţia, care a durat aproximativ 4 ore şi jumătate, a constat în îndepărtarea unei punţi osoase de mărimi considerabile, situate între bazin şi femur, care îi bloca pacientului mobilitatea şoldului.

Preoperator, a fost realizată, cu ajutorul imagisticii, o machetă personalizată prin printare 3D, în Laboratorul de Reconstrucţie şi Printare 3D, coordonat de Conf. Dr. Ing. Gabriela Strnad, de la Facultatea de Inginerie din cadrul  UMFST “George Emil Palade” Târgu Mureş.

Această machetă a fost efectuată pe baza unui CT cu reconstrucţie şi a ajutat în pregătirea preoperatorie, stabilirea exactă a tehnicii chirurgicale, a mărimii şi anatomiei structurii osoase.

Starea pacientului este bună, acesta urmând a fi externat în cursul săptămânii viitoare, ulterior fiind necesar un program de recuperare pentru a putea avea o viaţă normală. Fără această intervenţie, pacientul ar fi rămas cu un handicap locomotor sever, imposibilitatea de a-şi mobiliza membrul inferior, precum şi o calitate a vieţii scăzută.

Echipa operatorie: Prof. Dr. Radu Neagoe – medic primar chirurgie generală, Dr. Marton Denes – medic primar ortopedie şi traumatologie, Dr. Ioan Nemeş – medic primar Anestezie şi Terapie Intensivă, Dr. Daniela Sala – medic primar chirurgie generală.

Intervenţia realizată în cursul acestei săptămâni este ce-a de-a doua din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în care a fost realizată preoperator, cu ajutorul imagisticii, o machetă personalizată prin printare 3D. Prima intervenţie de osteosinteză cu machetă 3D preoperator a fost în anul 2023, la un pacient în vârstă de 54 de ani, victimă a unui accident rutier.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*