Osteodensitometria – investigația care ne dă informații despre sănătatea oaselor și riscul producerii unor fracturi. Tehnica de evaluare imagistică permite stabilirea densității și rezistenței osoase

Osteodensitometria - investigația care ne dă informații despre sănătatea oaselor. FOTO Spitalul Victor Babeș Timișoara

DEXA (Dual-Energy X-Ray Absorptiometry) este dispozitivul medical utilizat în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara pentru diagnosticarea osteoporozei și evaluarea riscului de fracturi. Aparatul, care este un instrument cu un nivel de precizie foarte ridicat, permite măsurarea densității osoase și a compoziției corporale. Dispozitivul utilizează două tipuri de raze X de energii diferite pentru a măsura cantitatea de țesut osos și grăsime într-o anumită regiune a corpului. Astfel, se poate determina densitatea osoasă și se pot identifica eventualele pierderi de masă osoasă asociate cu osteoporoza sau alte afecțiuni.

„Investigația este recomandată femeilor care au trecut de vârsta de 65 de ani, și asta pentru că riscul de osteoporoză crește odată cu înaintarea în vârsta. De asemenea, se recomandă femeilor care au trecut printr-o menopauza prematură, deoarece scăderea nivelului de estrogen este asociată cu pierderea densității osoase. Recomandarea pentru efectuarea analizei se face și în cazul persoanelor cu istoric familial de fracturi sau osteoporoză ori al celor care utilizează pe termen lung corticosteroizi. Nu în ultimul rând, investigația este necesară persoanelor care suferă de boli endocrine, boli pulmonare cronice sau gastro-intestinale”, spune conf. dr. Diana Manolescu – medic primar radiolog, șef Secție Radiologie Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș.

DEXA permite, pe lângă diagnosticarea osteoporozei și monitorizarea eficacității tratamentului împotriva acestei afecțiuni, și evaluarea compoziției corporale, distribuirea țesutului adipos și a masei musculare în diferite parți ale corpului.

„Investigația nu este complicată și nu durează mai mult de câteva minute. Aparatul realizează o măsurare și o analiză a densității osoase la nivelul coloanei lombare și a șoldului. În cazul scanării DEXA, rezultatele sunt exprimate în două mărimi: T-score pentru densitatea osoasă și Z-score pentru pierderea de masă osoasă. Dacă valoarea T-score este mai mică de -2,5, vorbim de Osteoporoză. Pentru o valoare între -1 și -2,5, avem în vedere o Osteopenie. Peste -1, sunt valori normale ale densității. Cât privește Z-score, valorile sub -2.0 indică o cauză secundară pentru pierderea de masă osoasă”, explică conf. dr. Diana Manolescu – medic primar radiolog, șef Secție Radiologie Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș.

Investigația se realizează în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș contra cost. Programările se pot face de luni până vineri, între orele 8.00 si 14.00, la telefon 0746741611.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*