Grupul BEI a acordat 907 milioane de euro în România în 2021. 550 milioane euro au fost pentru noi spitale regionale la Iași și Cluj

Christian Kettel Thomsen, vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții. FOTO Freecomm
Christian Kettel Thomsen, vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții. FOTO Freecomm

Anul trecut, Grupul Băncii Europene de Investiții a oferit 907 milioane de euro pentru noi investiții în România. Implicarea Grupului BEI pentru România a inclus finanțarea construcției a două noi spitale regionale, modernizarea rețelei naționale de electricitate pentru a valorifica energia regenerabilă și implementarea de contoare inteligente, îmbunătățirea eficienței energetice și dezvoltarea investițiilor comerciale cu impact sporit.

„Grupul Băncii Europene de Investiții colaborează în strânsă legătură cu partenerii români pentru a accelera investițiile în îmbunătățirea serviciilor cheie, valorifica oportunitățile economice și dinamiza tranziția energetică. Anul trecut a fost marcat de un sprijin record al BEI în România pentru investițiile pe termen lung din sănătate, care vor asigura îngrijire medicală și tratamente mai bune pentru pacienți în anii următori. De asemenea, BEI și FEI au îmbunătățit sprijinul pentru finanțarea afacerilor, pentru a se asigura că antreprenorii și companiile românești pot investi, consolida reziliența economică și pot face față provocărilor declanșate de pandemia COVID”, a declarat Christian Kettel Thomsen, vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții.

Sprijinul BEI în România pentru investițiile din domeniul sănătății în 2021 a reprezentat cea mai mare finanțare pentru sănătate din ultimii 31 de ani de operațiuni în țară.

Vizita BEI destinată discuțiilor despre viitoarele investiții în România
Detalii despre activitatea Grupului BEI în România și sprijinul pentru investițiile private și publice din partea partenerilor români au fost confirmate în urma unei vizite oficiale de trei zile la București a lui Christian Kettel Thomsen, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții.

Vizita a inclus discuții pentru sprijinirea Ucrainei și sprijinul BEI pentru investițiile prioritare în România cu miniștrii Finanțelor, Energiei, Cercetării, Inovării și Transformării Digitale, Transporturilor, Sănătății și Investițiilor și Proiectelor Europene, cu guvernatorul Băncii Naționale a României, înalți oficiali ai Guvernului și parteneri din sectorul privat.

La București, vicepreședintele Thomsen a semnat două noi acorduri. Primul, cu Transelectrica, va consolida cooperarea pentru a dezvolta și accelera investițiile în rețelele energetice din România. Al doilea va extinde cooperarea pentru a oferi sprijin consultativ în implementarea proiectelor de transport, energie, apă, mediu și sănătate în întreaga țară.

Cel mai amplu sprijin acordat vreodată de BEI pentru investițiile în sănătate în România
Anul trecut, BEI a oferit 555 de milioane de euro pentru noi investiții destinate transformării serviciilor medicale de urgență în două dintre cele mai mari orașe din România, Cluj și Iași, incluzând aprobarea finanțării pentru un spital regional în Craiova.

În ultimii trei ani, BEI a aprobat o finanțare totală de 923 de milioane de euro pentru investiții în spitale noi și sprijin consultativ remarcabil pentru pregătirea proiectelor – cu implicarea JASPERS și a BEI Advisory Hub – și implementarea proiectelor – cu unitatea de sprijin pentru consiliere în proiecte a BEI (PASSA). Acesta reprezintă cel mai mare sprijin acordat vreodată de BEI pentru sănătate în România.

BEI finanțează construcția a două noi spitale regionale de urgență, care vor oferi servicii medicale de specialitate pentru milioane de oameni și sute de paturi noi pentru pacienții internați.

Cele două spitale noi vor crește accesul la tratament de specialitate și vor îmbunătăți educația medicală pentru viitoarele generații de medici.

Sprijinirea rețelei energetice a României și îmbunătățirea eficienței energetice

Prima finanțare de la Banca Europeană de Investiții pentru Electrica, în valoare totală de 210 milioane de euro, semnată anul trecut, va sprijini consolidarea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice din țară. Aceasta include modernizarea și construirea de noi linii electrice, construirea și renovarea substațiilor electrice și instalarea de componente pentru automatizarea rețelei în toată România.

Noua investiție susținută de BEI va conecta peste 180.000 de clienți, va crește capacitatea rețelei și va îmbunătăți fiabilitatea și calitatea furnizării energiei electrice. Noile investiții vor sprijini, de asemenea, implementarea contorizării avansate și vor permite integrarea pe termen lung a generării de energie regenerabilă.

De asemenea, BEI a sprijinit cu 41 de milioane de euro noi investiții în București, pentru a reduce consumul de energie prin modernizarea clădirilor rezidențiale din sectorul 2 și sectorul 6. Proiectele fac parte din Inițiativa comună BEI-UE „Smart Finance for Smart Buildings Initiative”.

BEI și FEI susțin investițiile prioritare în România

În 2021, BEI și FEI au convenit să sprijine finanțarea destinată investițiilor din companiile românești ce activează în sectoarele cele mai afectate de pandemia COVID-19, în parteneriat cu Intesa Sao Paolo România, și să extindă finanțarea destinată companiilor agricole românești, împreună cu partenerul specializat Agricover.

Fondul European de Investiții a aprobat 65 de milioane de euro pentru noi finanțări cu partenerii români, pentru a îmbunătăți accesul la finanțare al companiilor și antreprenorilor din România.

Aceasta include 7 noi acorduri de garantare pentru a sprijini creditarea de către parteneri, inclusiv cu Banca Transilvania, BCR Social Finance, FINS și Banca Comercială Română, Libra Bank și Raffeisen Bank.

Inițiativele de finanțare incluzivă vor fi, de asemenea, consolidate prin două noi acorduri FEI cu Mikro Kapital și ROMCOM.

De asemenea, FEI a fost de acord să ofere o susținere de 7,5 milioane de euro pentru fondul de investiții Catalyst Romania Fund II.

FEI colaborează cu intermediarii financiari români pentru a îmbunătăți accesul la împrumuturi pentru studenți și a sprijini companiile care investesc în formarea profesională, precum și pe cele care oferă servicii de îngrijire pentru copiii angajaților.

Istoric de investiții de 18 miliarde de euro în România

În ultimii 31 de ani, Grupul BEI a furnizat peste 18 miliarde de euro pentru investiții în sectorul public și privat din România.

Împărtășirea celor mai bune practici tehnice prin cooperare cu partenerii români
Anul trecut, echipele de consiliere dedicate ale Grupului BEI au oferit expertiză tehnică pentru măsurile climatice și de sustenabilitate, într-o serie de sectoare, inclusiv în transport, gestionarea apei și a deșeurilor, dezvoltarea urbană și rurală.

Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele sale membre. Aceasta pune la dispoziție finanțare pe termen lung pentru investiții solide, pentru a contribui la atingerea obiectivelor politicii UE.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*