Românii au acces la 7 noi vaccinuri compensate începând cu 1 decembrie

Vaccinul ajunge la pacienți. FOTO pixabay
Vaccinul ajunge la pacienți. FOTO pixabay

După compensarea vaccinului gripal de la 1 octombrie, o serie de alte 7 vaccinuri pentru adulți sunt compensate începând cu 1 decembrie, respectiv: vaccinul pneumococic, vaccinul meningococic, vaccinul HPV, vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular pentru adult (dTPa), vaccinul hepatitic B (VHB), vaccinul rujeolă–oreion-rubeolă (ROR) și vacinul varicelic.

Forumul Român Pro-Vaccinare (FRPV) consideră că vaccinarea este un pilon esențial al sănătății publice și una dintre cele mai importante și eficiente metode de prevenție. Totodată, FRPV face apel la populația României să se informeze corect în privința vaccinării, din surse oficiale și sigure, bazate pe dovezi științifice.

Pentru a atinge obiectivele de creștere a ratelor de vaccinare și, în consecință, de îmbunătățire a stării de sănătate a populației, FRPV consideră că populația trebuie să fie corect informată și să înțeleagă cum se modifică mecanismul de vaccinare și care sunt beneficiile de care se pot bucura pacienții, de exemplu regimul de compensare în care se încadrează.  Astfel, regimul de compensare a vaccinurilor va fi de 100% pentru grupele populaționale desemnate de către Ministerul Sănătății la propunerea Comitetului Național de Vaccinologie.

“Compensarea vaccinurilor, care pot fi de acum procurate de populație în baza rețetei de la medic, reprezintă o schimbare de paradigmă a vaccinării din România. Este o schimbare pozitivă, având drept obiectiv creșterea accesului la vaccinare. Dacă vrem să protejăm sănătatea populației, trebuie să explicăm beneficiile vaccinării și să încurajăm practica de vaccinare pe tot parcursul vieții. Vaccinarea este un act medical sigur,  încurajez populația să aibă încredere în medici și în recomandările fundamentate științific”, a declarat Prof. Univ. Dr. Doina Azoicăi, Președintele Comisiei de Epidemiologie a Ministerului Sănătății.

Decizia Ministerului Sănătății de a compensa de la 1 decembrie, în total, 8 vaccinuri confirmă schimbarea de paradigmă a vaccinării în România, fiind o măsură ce va favoriza creșterea ratelor de vaccinare, facilitând accesul unor grupuri vulnerabile la vaccinare și reducând astfel povara socială și economică a îmbolnăvirii cu boli transmisibile și netransmisibile.

“Evoluția tehnologiei, a științei și a medicinei ne-a adus în acest punct în care sunt peste 30 de boli infecţioase de care ne putem proteja prin vaccinare. Din punct de vedere al costurilor, este mult mai eficient să previi şi să vaccinezi decât să tratezi. Un studiu pe care l-am făcut în rândul pacienților din coaliția noastră a arătat faptul că peste 78% dintre aceștia doresc ca vaccinurile să fie compensate sau să aibă o formă de compensare. Această măsură este așadar una salutară, care vine în întâmpinarea nevoilor pacienților, mai ales în ceea ce-i privește pe cei cu o stare financiară precară, care și-ar dori să se vaccineze, dar nu-și permit, din cauza costurilor mari ale unor vaccinuri“, a menționat Radu Gănescu, Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*