FOTO Riscurile meseriei de marinar și ce sfaturi au medicii pentru ca navigatorii să-și mențină starea de sănătate fizică și psihică

Navă. FOTO Paul Alexe

Meseria de marinar este una la care mulți tineri visează, dar puțini au curajul de a-și urma visurile. Mulți sunt atrași de avantajele materiale pe care le presupune această meserie, de faptul că au șansa de a vedea locuri la care alții nici nu gândesc, de sentimentul de aventură pe care ți-l oferă zilele și nopțile petrecute în mijlocul mărilor și oceanelor lumii.

Însă, dincolo de aceste lucruri frumoase, meseria de marinar este una deosebit de solicitantă, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, iar navigatorii trebuie să fie pregătiți să facă față numeroaselor provocări pe care le au de înfruntat, de la sentimentul pe care îl dă depărtarea de casă și de cei dragi timp îndelungat, la traiul de zi cu zi, de cele mai multe ori, într-un spațiu limitat, cu restricții, privațiuni și cu suprimarea unor nevoi umane de bază.

Conform datelor deținute de Sindicatul Liber al Navigatorilor Români (SLNR), în prezent sunt înregistrați aproximativ 30.000 de navigatori, dintre care aproximativ 22.000 sunt activi.

„Marinarii sunt expuși unor condiții grele de viață la bordul navelor, iar urmările asupra stării de sănătate pot să apară după ani de zile, sunt acele așa-zise boli profesionale. Când te expui pentru o perioadă îndelungată unui mediu de lucru toxic, când consumi apa de tanc pe durata mai multor luni de zile, când poate proviziile nu sunt ținute în cele mai optime condiții, poate nici echipamentele de protecție nu sunt cele mai bune, atunci, desigur, există riscul de a dezvolta anumite boli, unele foarte grave. Apoi, izolarea pe timp îndelungat, lipsa de socializare, depărtarea de casă și familie, sunt alți factori care pot afecta sănătatea psihică a navigatorilor. Din acest motiv, evaloarea periodică a stării de sănătate este deosebit de importantă!”, a explicat, pentru DRnews.ro, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor Români, Adrian Mihălcioiu.

Așadar, cei care îmbrățișează această frumoasă, dar solicitantă, meserie, au nevoie pentru a rezista de o stare de sănătate, fizică și mentală, optime. Tocmai de aceea, angajatorii solicită evaluări medicale periodice pentru personalul navigant. Acestea se fac din doi în doi ani, însă medicii specialiști recomandă ca un minim set de analize să fie efectuat după fiecare voiaj.

„Circumstanțele profesionale pe mare trebuie să fie luate în considerare în mod serios de către toți cei implicați în această meserie. Evaluarea expunerilor ocupaționale și prevenirea riscurilor profesionale maritime, monitorizarea consecințelor acestora asupra sănătății navigatorilor pe parcursul carierei lor profesionale sunt misiuni importante de sănătate în muncă. Pe langă examinările medicale de aptitudine pentru navigația marinarilor profesioniști cu scopul de a se dovedi că starea de sănătate a persoanei este compatibilă cu constrângerile vieții la bord și că nu riscă să prezinte o boală gravă pe mare, fiecare navigator ar trebui să efectueze la revenirea din voiaj un control de rutină în cazul în care nu are condiții medicale preexistente și nu au existat evenimente medicale la bordul navei”, a explicat, pentru DRnews.ro, dr. Georgeta Grindei, medic specialist medicină generală / medicină maritimă, în cadrul  Centrului de Medicină Maritimă de la Ovidius Clinical Hospital.

Astfel, specialiștii recomandă efectuarea unor analize de laborator, precum hemoleucogramă, glicemie serică, profil lipidic, analize pentru evaluarea funcției hepatice (TGO, TGP, GGT), uree, creatinină, sumar urină.

„De asemenea, anual se poate efectua ecografie de abdomen superior și inferior. În cazul unor boli cronice cunoscute, la revenirea din voiaj este bine să se realizeze controalele de specialitate, precum reevaluare cardiologică, de boli de nutriție și diabet, gastroenterologică, urologică, oftalmologică. Totodată, din cauza expunerii la condiții meteorologice extreme: forța brută a mării și furtunile care duc la rularea și înclinarea navei, generând un mediu instabil și implicit o muncă fizică suprasolicitantă, navigatorii, la revenirea din voiaj, este bine să acceseze serviciile de balneofizioterapie”, a adăugat dr.Georgeta Grindei.

De asemenea, navigatorii trebuie să dea o atenție deosebită oricăror semne de oboseală cronică și dezechilibru psihic, astfel încât să nu ezite să solicite ajutor de specialitate.

„Activitatea navigatorilor desfășurându-se într-un mediu de lucru extrem de solicitant, echilibrul psihic poate juca un rol cheie pentru bunăstarea individului, și prin urmare dacă marinarul a resimțit oboseala cronică și a conștientizat-o, poate fi indicat ca pe lângă îmbunătățirea regimului de viață igieno-dietetic, să apeleze chiar și la consiliere psihologică”, a recomandat dr. Georgeta Grindei.   

Nu în ultimul rând, marinarii trebuie să acorde o atenție deosebită regimului de viață pe care îl au la bordul navei, începând cu alimentația, programul de odihnă și condițiile de muncă.

„Membrii echipajului sunt încurajați să aibă un program strict și un regim de viață sănătos, să respecte programul de lucru, să aibă o alimentație adecvată, cu cât mai puține dulciuri, carbohidrați și alimente cu conținut crescut în grăsimi, să se hidrateze corespunzător, să efectueze exerciții fizice măcar 30 de minute/zi, purtarea echipamentelor de protecție.

Respectarea orelor de odihnă este foarte importantă pentru funcționarea normală a creierului, pentru performanță maximă și eficacitate sporită, așa cum este necesar pe o navă. Nerespectarea acestor recomandări poate avea ca rezultat apariția unor boli acute, a unor boli cronice cum ar fi cele din sfera cardiovasculară (tensiune arterială, cardiopatie ischemică), diabet, neuropatii, cumulate cu tulburări cognitive severe, depresie. Pe termen lung, oboseala cronică poate fi  asociată chiar cu apariția ulcerelor, cancerului, îmbătrânirea prematură”, a mai spus dr. Georgeta Grindei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*