Femeile din judeţul Covasna sunt aşteptate la testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV

FOTO Spitalul Județean Mureș

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă în data de 18 martie 2023 în judeţul Covasna, în localitatea Cernat, începând cu ora 10.00 (în curtea cabinetului medicului de familie). Femeile care se prezintă la caravană pentru testare sunt rugate să aibă la ele cartea de identitate.

Spre deosebire de multe alte tipuri de cancer, aproape jumătate din cazurile de cancer de col uterin apar între 35 și 55 de ani, când multe femei sunt implicate activ în cariera lor și în îngrijirea familiilor lor.

Specialiştii estimează că până în anul 2035, numărul de îmbolnăviri de cancer în Uniunea Europeană va crește cu 24%, astfel că această boală va deveni principala cauză de deces.

Screeningul cancerului de col uterin nu este de fapt un test pentru cancer. Este o metodă de prevenire a cancerului prin detectarea și tratarea anomaliilor precoce care, dacă nu sunt tratate, ar putea duce la cancer la colul uterin al unei femei.

“În România, mortalitatea prin cancer este peste media UE, motiv pentru care prevenția ar să primescă atenția cuvenită, pe măsura importanței sale, atât din partea populaţiei, cât şi din partea întregului sistem de sănătate. Prevenția reprezintă intervenția de sănătate publică cel mai cost-eficientă și sustenabilă pe termen lung de control al cancerului. Prin acest proiect facem eforturi pentru combaterea cancerului de col uterin în rândul populaţiei feminine din regiunea Centru şi pentru eliminarea inegalităților de acces la servicii de sănătate de egală calitate și siguranță”, a declarat Dr. Cosmina Uzun, manager proiect.

În judeţul Covasna funcţionează 4 centre de recoltare, 2 centre de recoltare organizate la nivelul secţiilor exterioare ale Spitalului de Recuperare Cardiovasculară “Dr. Benedek Geza” Covasna şi 2 centre de recoltare ale Spitalului Municipal Târgu Secuiesc.

Spitalului de Recuperare Cardiovasculară “Dr. Benedek Geza” Covasna – 0267.340.008

Spital Întorsura Buzăului – 0746.493.754

Spitalului Municipal Târgu Secuiesc – 0744.430.379/0766.701.029

În cadrul programului de screening, femeilor le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, la grupa de vârstă 24-29 de ani, şi testarea HPV, la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*