Peste 500 de litri de sânge sunt transfuzați în fiecare an pacienților care urmează un tratament în cadrul spitalului Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp

Centrul de Oncologie OncoHelp. FOTO Cornel Putan

Nevoia de sânge în oncologie este permanentă. Boli precum mielodisplaziile, cancerele digestive sau cel pulmonar implică un necesar transfuzional ridicat.

„În medie, avem 7 unități pe zi transfuzate. Nevoia de sânge a unui pacient oncologic este foarte mare. Oncohematologia, prin definiție, implică sânge. Leucemiile acute au un necesar major de transfuzii de componente sanguine. Apoi, tratamentele chimio afectează celulele măduvei osoase, ceea ce duce la o scădere a numărului de leucocite. Sunt pacienți cu mielodisplazii, o boală oncologică ce necesită un aport de sânge la fiecare 3-4 săptămâni. Cancerul digestiv implică de multe ori sângerări interne, care conduc la anemie, și în acest caz vorbim de un necesar transfuzional. Noi nu stocăm rezerve de sânge în cadrul spitalului, așa că, în fiecare zi, în baza unei comenzi făcută pe fiecare pacient în parte, sângele ne este adus de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină”, spune dr. Ioana Ogner – medic specialist hematologie Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp

Unitățile de sânge, odată ajunse la spitalul Asociației OncoHelp, sunt testate pentru a nu a apărea riscuri de incompatibilitate.

„Vorbim de mai multe testări, care se fac în laboratorul din cadrul spitalului, pe fiecare „pungă” de sânge, pentru că securitatea transfuzională este primul și cel mai important pas în cadrul procedurii de administrare. Este esențial ca fiecare pacient să primească exact tipul de sânge adecvat lui, ceea ce include grupa sanguină, RH-ul, dar și fenotipul eritrocitar. Avem un protocol de teste transfuzionale pe care îl respectăm „la sânge”. Ultimul control se face la patul pacientului, înainte de administrare, când se verifică grupa sanguină și RH-ul. Pe întreaga procedură de transfuzie, pacientul este atent monitorizat pentru a nu apărea reacții adverse ”, spune dr. Ioana Ogner – medic specialist hematologie Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

Mai mult, din fiecare unitate de sânge este prelevată o probă care se păstrează timp de 6 luni, și asta pentru cazul în care pacientul care a beneficiat de transfuzie ar avea reacții adverse.

“Pe durata unui an calendaristic peste 350 de pacienții din totalul celor care se adresează  Asociației OncoHelp necesită administrare repetată de sânge sau componente sanguine de-a lungul tratamentului. Asigurarea necesarului de sânge însă implică eforturi financiare semnificative din partea noastră întrucât, în ciuda faptului că se administrează pacienților oncologici care potrivit legii beneficiază de gratuitate pe durata întregului tratament, noi suntem obligați să plătim Centrului de Transfuzii Timișoara sume considerabile pentru fiecare unitate de sânge livrată. Cu toate acestea, cunoscând nevoia crescută de sânge, am decis să organizăm campanii de donare la care au participat mulți dintre colegii noștri. La campania organizată la începutul anului cu sprijinul Centrului de Transfuzie Timișoara  au participat 80 de angajați ai Asociației Oncohelp reușind astfel să donăm peste 35 de litri de sânge. Suntem deciși să continuăm astfel de campanii și în perioada următoare pentru că știm cât de mare este nevoia de sânge și, din păcate, cât de mic este numărul celor care donează”, spune dr. Valeriu Boruga – manager Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*