Cazurile de diabet au crescut de 4 ori în ultimii zeci de ani. Afecțiunea neurologică de care ajung să sufere până la 5 din 10 pacienți cu diabet

Clinica Neuroaxis. FOTO MPR Agency

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului Zaharat este marcată, în fiecare an, pe data de 14 noiembrie. Specialiștii atrag atenția că, între anii 1980 și 2014, la nivel internațional, cazurile de diabet au crescut de patru ori iar în prezent, aproximativ 422 de milioane de oameni se confruntă cu această afecțiune. În țara noastră, 1 din 10 români este diagnosticat cu diabet însă specialiștii sunt de părere  că, în realitate, numărul cazurilor este mult mai mare, mulți români trăind cu această afecțiune fără să fie diagnosticați.

La nivel internațional, în fiecare an, 1.5 milioane de decese au drept cauză directă diabetul zaharat, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În același timp, diabetul zaharat este o cauză majoră a orbirii, insuficienței renale, atacurilor de cord și amputației membrelor inferioare.

Până la 50% din pacienții cu diabet se confruntă cu neuropatie diabetică

Diabetul zaharat generează totodată o multitudine de complicații neurologice ce implică sistemul nervos central si periferic prin leziuni micro și macrovasculare, una dintre cele mai des întâlnite dintre acestea fiind neuropatia diabetică.

„Neuropatia diabetică se poate întâlni în cazul a până la 50% dintre pacienții cu diabet. Mai mult decât atât, un sfert dintre pacienții diagnosticați recent cu diabet zaharat prezintă semne de afectare de nerv periferic. Cele mai comune simptome ale neuropatiei diabetice sunt senzația de amorțeală, furnicături, sensibilitate crescută la atingeri fine, până la arsură și dureri ascuțite la nivelul gambelor. Primele modificări sunt sesizate la nivelul degetelor iar pe măsură ce boala progresează, simptomele pot crește lent la nivelul gambelor și coapselor, urmate de mâini și brațe,” afirmă dr. Zela Cofoian Amet, medic specialist neurolog în cadrul Clinicii Neuroaxis.

În ceea ce privește factorii de risc ai neuropatiei diabetice, aceștia sunt reprezentați de durata diabetului zaharat și controlul slab al valorilor glicemice, vârsta înaintată, dislipidemie, obezitate, fumat, hipertensiune arterială.

Diagnostic

„Pacienții cu diabet zaharat ar trebui să monitorizeze simptome precum senzația de amorțeală/furnicături/arsuri la nivelul picioarelor și tulburările de echilibru. În ceea ce privește diagnosticul, acesta este susținut de modificările examenului neurologic, fiind confirmat prin efectuarea studiilor de conducere nervoasă și EMG”, adaugă dr. Zela Cofoian Amet.

Opțiuni de tratament

Neuropatia diabetică nu este reversibilă, însă este extrem de importantă recunoașterea promptă a simptomelor și semnelor amintite anterior, pentru încadrare diagnostică și pentru aplicarea opțiunilor de tratament farmacologice și non farmacologice, care au rolul de a încetini progresia și a preveni diferite complicații precum ulcerații ale piciorului sau artropatia. Astfel, printre cele mai comune opțiuni de tratament se numără:

Controlul optim al glicemiei

Menținerea unei greutăți normoponderale sub îndrumarea unui medic nutriționist

Activitate fizică regulată, minim 150 de minute de mers alert pe zi, cu evitarea sedentarismului

Inspectarea zilnică a picioarelor în vederea detecției precoce de fisuri, formarea calusului plantar și semne de infecție precoce interdigitoplantar sau în patul unghial

Măsuri famacologice de control al durerii neuropate

„În ceea ce privește măsurile recomandate pacienților cu diabet pentru prevenirea neuropatiei diabetice, acestea cuprind controlul optim al glicemiei, controlul greutății prin dietă și activitate fizică regulată, precum și dozarea de vitamina B12, în cazul pacienților cu diabet zaharat de tip II”, adaugă specialista Clinicii Neuroaxis.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*