Caravana de screening se va deplasa în perioada 11-12 august în judeţul Covasna, pentru testare gratuită Babeş Papanicolaou şi HPV

FOTO Spitalul Județean Mureș

Femeile din grupul ţintă 24 – 64 de ani  sunt invitate să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolaou şi HPV, program dedicat promovării, prevenirii şi depistării precoce a cancerului de col uterin.

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă în perioada 11-12 august 2022 în judeţul Covasna, în localităţile Zagon, Zabala, Peteni, Surcea, Tamasfalău şi oraşul Covasna.

În cadrul acestei acţiuni, femeile cu vârsta între 24 şi 64 de ani vor beneficia de consult de specialitate şi le vor fi recoltate probe pentru testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Programul caravanei în perioada 11-12 august 2022 este următorul:

Zagon – 11.08.2022 – începând cu ora 10.00 (curtea cabinetului medicului de familie);

Zabala – 11.08.2022 – începând cu ora 16.00 (curtea cabinetului medicului de familie);

Oraş Covasna – 12.08.2022 – începând cu ora 10.00 – Spitalul de Cardiologie Covasna;

Oraş Covasna – 12.08.2022 – începând cu ora 14.00 – Hotel Covasna (centrul oraşului).

De asemenea, tot în cadrul acestor evenimente vor avea loc acţiuni de informare-educare-conştientizare, pentru toate femeile din grupul ţintă 24-64 de ani, cu scopul de a atrage atenţia asupra importanţei screeningului cancerului de col uterin, de a creşte numărul femeilor care se duc regulat la controale medicale şi care conştientizează importanţa depistării precoce a cancerului.

“Vă invit cu drag să participați la screeningul pentru prevenirea, depistarea și, dacă va fi cazul, și la tratamentul precoce al cancerului de col uterin. Vă invit să fiți responsabile, să participați la testare, ca să puteți să vă bucuraţi fără griji de siguranța fizică și psihică şi pentru a avea o stare bună de sănătate.

Prin testarea regulată puteți să preveniți cancerul de col uterin, pentru a nu deveni paciente, ci să rămâneți sănătoase, fericite, fără grija bolii!”, a declarat Şef Lucrări Dr. Finta Hajnal, coordonator judeţean, medic specialist Sănătate Publică și Management Sanitar.   

Screening-ul salvează vieti, iar cancerul de col uterin poate fi prevenit si depistat precoce.

“După această perioadă în care ne-am adresat grupei de vârstă 24-29 de ani, dar am informat toate femeile din grupul ţintă despre beneficiile testării, am dat startul testării HPV, iar acum invităm toate femeile din grupa de vârstă 24-64 de ani să vină la testare gratuită.

Testându-vă şi având grijă de sănătatea dvs. vă creşteţi șansele de a nu deveni pacient oncologic. De aici vine importanța extraordinară a programelor de screening!”, a declarat Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina Uzun, Manager Proiect.

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*