România își dispută cu Bulgaria primul loc la mortalitate infantilă din UE. Pe ultima sută de metri, camera cea mai mică poate fi pusă la dispoziția spitalelor, pentru a salva copiii născuți prematur sau cu patologii complexe

Aparatură medicală de ultimă generație pentru secțiile de neonatologie și maternități. FOTO Salvați Copiii

Cu o rată a mortalității infantile care ne situează pe podiumul negativ al UE, disputând primul loc cu Bulgaria, România are un deficit cronic de medici neonatologi, respectiv 40%, iar vechimea medie exprimată în ani pentru echipamentele aferente specializării neonatologie este de 8 ani, în condițiile în care aparatura medicală de ultimă generație face o diferență crucială în ceea ce privește salvarea nou-născuților cu prematuritate extremă sau cu patologii medicale grave. Salvați Copiii România a lansat campania „Camera cea mai mică” – un spațiu de doar 0,2 metri pătrați, dimensiunea unui incubator, care poate face diferența între viață și moarte pentru acești copii. Camera cea mai mică poate fi pusă la dispoziția spitalelor care au nevoie de ea, prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către Organizația Salvați Copiii.

Adriana Dan, Șef secție Neonatologie Spitalul Universitar de Urgență București, a explicat urgența dotării cu aparatură medicală de ultimă generație a secțiilor de neonatologie și maternităților:

“Puțină lume știe că cel mai mare risc de deces din viața unui copil este în perioada neonatală; aproximativ 50% din toate decesele copiilor au loc în primele 28 de zile de viață, iar reducerea spectaculoasă a numărului de decese la vârsta 0-1 an în ultimii 30 de ani nu este proporțională pentru toate subcategoriile de vârstă: mortalitatea neonatală a scăzut mult mai puțin comparativ cu celelalte etape de vârstă. Cu tot ceea ce s-a obținut înregistrăm încă indicatori de mortalitate infantilă dubli față de media UE, cauza principală (în mai mult de o treime din cazuri) fiind prematuritatea. Echipamentele medicale necesare în secțiile de terapie intensivă neonatală trebuie să fie foarte performante și upgradate periodic pentru a fi responsive la nevoile unor bebeluși de 24-25 de săptămâni de gestație și 500 de grame”.

Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2022, rata mortalității infantile conservă discrepanțele majore dintre județele țării.

Top județe cu rata mortalității infantile ridicată:

Sălaj – 10,5 la mia de copii născuți vii

Mehedinți – 8,8 la mie

Brăila – 8,3 la mie

Hunedoara – 8,3 la mie

Mureș – 7,8 la mie

Suceava – 7,8 la mia de copii născuți vii.

Unde se înregistrează cea mai mică rată a mortalității infantile:

Municipiul București – 2,5 la mia de copii născuți vii

Ilfov –  3,3 la mie

Alba – 3,6 la mie

Ialomița –  3,9 la mie

Cluj –  4,5 la mie

Tulcea – 4,7 la mie.

Din anul 2010 și până în prezent, Organizația Salvați Copiii a dotat 126 de unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.770 de echipamente vitale, investind peste 11 milioane de euro. Doar în 2023, Salvați Copiii a dotat peste 55 de unități medicale cu echipamente performante, asigurând supraviețuirea și tratamentul adecvat pentru cel puțin 60.000 de copii.

„Am făcut muncă de pionierat în domeniu și, după 14 ani, programul a devenit unul amplu, atât în comunitățile vulnerabile, cât și în ceea ce privește întărirea capacității spitalelor în salvarea și îngrijirea    nou-născuților. Avem în medici cei mai buni parteneri și astfel reușim să sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar, dar eforturile trebuie consolidate cu politici de sănătate coerente și care să corecteze disparitățile”, a spus Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Organizația Salvați Copiii.

Context

Rata mortalității infantile urcă din nou, la 5,7 la mia de copii născuți vii, față de 5,2 anul anterior, cu un vârf în județul Sălaj – 10,5 la mia de copii născuți vii – și un minim pentru municipiul București – 2,5 la mie, ceea ce consacră disparitățile uriașe care există în țară. Este de remarcat că creșterea mortalității infantile vine pe fondul unei prăbușiri a natalității: astfel, avem un număr de 178.233 de nou-născuți, față de 193.191 – în 2021, respectiv 206.826  – în 2020.

Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, România se află pe locul 2 în UE la capitolul mortalitate infantilă, arată o statistică Eurostat. Astfel, în 2021 Bulgaria a avut o rată a mortalităţii infantile de 5,6 la mia de copii născuţi vii, urmată de România, cu o rată de 5,2 la mie şi Slovacia, unde rata mortalităţii infantile a fost de 4,9 la mia de copii născuţi vii. La polul opus, cea mai mică rată a mortalității infantile este înregistrată în Suedia, Finlanda şi Slovenia cu 1,8 la mia de copii născuţi vii.

Spitalele  pentru care 3,5% se poate transforma în echipamente performante:

București – Maternitatea Spitalului Clinic “Nicolae Malaxa”

Spitalul Clinic CF2 București

București – Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului – Maternitatea Polizu

Călărași- Spitalul Municipal Oltenița

Galați – Spitalul Orășenesc Tg. Bujor

Hunedoara – Spitalul Județean Deva

Ilfov – Spitalul Județean de Urgență Ilfov

Iași – Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă” Iași

Neamț- Spitalul Orășenesc Târgu Neamț

Vâlcea – Spitalul Orășenesc Horezu.

Toți cei care doresc să se implice pot trimite formularul de redirecţionare a 3,5% din impozitul pe venit către administrația financiară de care aparțin cu domiciliul, termen limită – 25 mai 2024.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*