22-29 aprilie – Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor Primare. 6 milioane de oameni suferă de imunodeficiențe primare

Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor Primare. FOTO Public Point Affairs

Peste 6 milioane de oameni din lume suferă de tulburări imunitare congenitale. Bolile numite oficial imunodeficiențe primare pot cauza funcționarea defectuoasă a sistemului imunitar și sunt cel mai adesea asociate cu tulburări ale producției de anticorpi. Singurul ajutor îl reprezintă terapiile pe bază de plasmă, care este colectată de la donatori voluntari. Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor Primare, care are loc între 22 și 29 aprilie, își propune să ajute la creșterea gradului de conștientizare a acestor tulburări imunitare.

Imunodeficiențele primare (DIP) se manifestă în principal prin infecții recurente sau prin dificultăți în tratarea acestora. Anticorpii din organism nu funcționează deloc sau funcționează insuficient. Astfel, chiar și microorganismele care sunt inofensive pentru alte persoane le pot cauza pacienților probleme grave de sănătate. În cazurile mai severe, sistemul imunitar își atacă și propriile celule și țesuturi. Există aproape 400 de boli provocate de tulburările imunitare. Unii oameni sunt predispuși la cancer, alții sunt mai predispuși să sufere alergii. Forma și intensitatea problemei sunt foarte specifice.

„Pacienții cu tulburări imunitare au nevoie de imunoglobulină pentru tratamentul lor. Aceasta este una dintre proteinele provenite din plasma sanguină și, prin urmare, plasma sanguină este crucială pentru producerea acesteia. Plasma nu poate fi fabricată, ea poate fi doar donată, deci donările de plasmă sunt cruciale pentru salvarea de vieți și îmbunătățirea calității vieții pacienților”, a declarat Cristina Barbu, Country Head Takeda Romania.

Ca și în cazul altor boli rare, diagnosticarea imunodeficiențelor primare este foarte complicată: uneori poate dura mulți ani pentru ca aceste afecțiuni să fie diagnosticate corect. Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor Primare are rolul a ajuta la educarea medicilor și a publicului despre aceste boli.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*