Scoaterea serviciilor conexe de kinetoterapie din contractul cu CNAS este în favoarea pacientului și a sistemului medical

Mihai Berteanu, președintele Societății Române de Reabilitare Medicală. FOTO Pacientul 2.0

Scoaterea serviciilor conexe de kinetoterapie din contractarea cu Casa Națională de Sănătate nu aduce o îngrădire a accesului pacienților la serviciile de sănătate. Această măsură va fi în favoarea pacientului prin creșterea calității și a complexității actului medical, evitarea birocrației, evitarea risipei financiare și respectarea dreptului pacientului de a-și alege furnizorul.

În acest moment, nu există nicio reglementare privind efectuarea serviciului conex, deci nicio posibilitate de a verifica dacă acesta a fost într-adevăr efectuat, pentru că, deși reprezintă un serviciu medical, el nu este decontat în urma validării și semnării cu cardul de sănătate al pacientului, ceea ce poate duce la evaziune fiscală. De asemenea, nu există o evaluare obligatorie a unităților de kinetoterapie care efectuează servicii conexe pentru diverse specialități și care nu pot fi astfel declarate furnizori acreditați.

Spre deosebire de serviciul conex, serviciile efectuate în ambulator de medicul specialist de MFR, inclusiv ședințele de kinetoterapie, sunt toate validate și semnate cu semnătura electronică a medicului și cu cardul de sănătate al pacientului exact în momentul în care sunt efectuate.

„Facem aceste precizări ca răspuns la numeroasele informații eronate apărute în ultimele zile în spațiul public și sperăm că deciziile CNAS se vor baza pe opinia experților în domeniu și nu pe părerile exprimate în media sau pe rețelele de socializare. Stăm oricând la dispoziție presei și decidenților pentru lămuriri suplimentare.” spune prof. univ. dr. Mihai Berteanu, președintele Societății Române de Reabilitare Medicală.

Kinetoterapia, respectiv utilizarea exercițiului fizic terapeutic în scopul refacerii funcțiilor pierdute din cauza bolilor, face parte din mijloacele terapeutice utilizate de specialitatea Medicină Fizică și de Reabilitare (MFR), alături de o multitudine de alte aplicații de agenți fizici terapeutici. Aplicarea acestori agenți este un act medical, deci se face conform unei prescripții medicale complexe, individualizate, în funcție de patologie și de afecțiunile asociate. Evaluarea clinică și funcțională a fiecărui pacient, precum și monitorizarea efectelor este esențială pentru a atinge obiectivele terapeutice și a evita contraindicațiile și efectele adverse.

Toate serviciile medicale amintite (evaluare clinică și funcțională, prescripția unui plan terapeutic individualizat, aplicarea acestui plan, monitorizarea efectelor, adaptarea și progresia intervențiilor terapeutice) sunt asigurate prin sistemul asigurărilor de sănătate din România și sunt aplicate de o echipă multiprofesională, din care face parte kinetoterapeutul/fizioterapeutul.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*