20 martie, Ziua Mondială a Sănătății Orale: 18% dintre români nu au fost la stomatolog în ultimii cinci ani

Clinica Trident. FOTO MPR Agency

Aproape 2 din 10 români nu au fost la stomatolog în ultimii cinci ani, România fiind pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește sănătatea orală, avertizează specialiștii Clinicii Trident într-un comunicat de presă transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Orale.

În fiecare an, în data de 20 martie, la nivel internațional este celebrată Ziua Mondială a Sănătății Orale, prilej pentru profesioniștii din industrie să crească nivelul de conștientizare cu privire la afecțiunile stomatologice și la impactul lor asupra stării generale de sănătate.

„Țara noastră este pe ultimul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al sănătății orale. Potrivit unui raport INSP, 18% dintre români nu au fost la medicul stomatolog în ultimii cinci ani, adresabilitatea scăzută generând agravarea afecțiunilor stomatologice și creșterea costurilor necesare pentru tratarea acestora,” avertizează dr. Cristina Cristea, medic specialist parodontolog în cadrul Clinicilor Trident.

Majoritatea afecțiunilor orale pot fi evitate sau tratate în stadii incipiente

Printre cele mai frecvente afecțiuni orale se numără cariile dentare, bolile parodontale, edentația și traumatismele dinților. Potrivit specialiștilor, marea majoritate a afecțiunilor orale pot fi evitate sau tratate în stadii incipiente.

„Primul și cel mai important pas pe care trebuie să-l facem este să creștem adresabilitatea la medicul stomatolog. Odată îndeplinit acest obiectiv, se va crea o reacție în lanț: Vizitele mai dese la stomatolog determină prevenirea afecțiunilor dentare sau tratarea acestora în stadii incipiente, acest lucru generând la rândul lui o scădere a bugetelor necesare tratării afecțiunilor orale și o îmbunătățire a stării generale de sănătate a românilor,” adaugă dr. Cristina Cristea.

Impactul stilului de viață asupra sănătății orale

Potrivit specialistei Clinicilor Trident, în afară de creșterea adresabilității la medicul stomatolog, o îmbunătățire accentuată a stării de sănătate orală a românilor poate fi obținută și prin schimbări mici și constante cu privire la obiceiuri și stil de viață.

Afecțiunile stomatologice sunt o consecință directă a unui stil de viață nesănătos, caracterizat prin igiena dentară precară, o alimentație bogată în zahăr și în produse rafinate, fumat și consum excesiv de alcool.

„Pentru a ajunge să tratăm cauza afecțiunilor, este necesar să facem anumite schimbări cu privire la dietă și obiceiuri, iar renunțarea la excesele alimentare, alcool și fumat ne va aduce beneficii generale de sănătate, nu doar din perspectivă stomatologică. Datele statistice ne arată clar cum obiceiurile nesănătoase își lasă amprenta asupra stării de sănătate.

De exemplu, un studiu al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA ne arată că 4 din 10 fumători peste 65 de ani ajung să se confrunte cu edentație totală (pierderea totală a dinților). Este în puterea noastră să veghem la starea de sănătate iar micile decizii pe care le luăm în fiecare zi vor cântări decisiv la un moment dat, depinde doar de noi dacă într-un mod pozitiv sau negativ”, adaugă dr. Cristina Cristea.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*