Un nou ”Institut al Inimii” la Târgu Mureș. Tesseract Architecture asigură documentația și consultanța Studiului de Fezabilitate al noii unități

Arhitect Raluca Șoaita. FOTO_Tiberiu-Mihail Cimpoeru - Inclusiv 6

Pacienții internați la “Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant” din Târgu Mureș ar putea beneficia de un nou Centru Chirurgical Cardiovascular (un „Institut al Inimii”) modern, în cadrul spitalului. Tesseract Architecture, singurul studio de arhitectură specializat în domeniul medical din România, a fost desemnat consultant și furnizor al serviciilor de elaborare a documentației tehnico-economice (faza SF – Studiu de Fezabilitate) pentru noul proiect.

Potrivit Temei de Proiectare, arhitecții Tesseract subliniază că în prezent, activitatea unității medicale se desfăşoară într-un complex spitalicesc dat în funcţiune în anul 1983, de tip monobloc, cu zona de servicii conexe (bucătărie, spălătorie şi logistică) poziţionată în clădiri situate vis-a-vis de spital şi legate de spital printr-un pasaj subteran.

Provocarea arhitecților în cadrul acestui proiect este de a realiza o clădire nouă în incinta ansamblului spitalicesc, pe un teren cu o formă neregulată, cu dimensiuni restrânse și situat în imediata apropiere a unor clădiri existente, cu funcțiuni medicale și administrative.

Noul Centru va avea aproximativ 18.000 mp, în care vor fi prevăzute 214 paturi, precum și funcțiuni suport – ambulator, radiologie și imagistică, laborator de analize medicale, farmacie cu circuit închis, bloc operator, etc. Prin acest proiect se dorește facilitarea accesului pacienților către servicii medicale specializate de cardiologie, chirurgie cardiovasculară, transplant și nu numai – atât pentru copii cât și pentru adulți. În cadrul proiectării, echipa a insitat pe conformarea funcțiunilor și circuitelor la standarde locale și internaționale, pe eficientizarea spațiilor și reducerea costurilor de întreținere și functionare, pe un design prietenos pentru utilizator – fie el pacient sau personal medical. Noul corp beneficiază și de soluții alternative de eficientizare energetică, de dotare cu echipamente medicale de ultimă generație, de sistem de digitalizare și de un design prietenos cu mediu.

În România, 60% din cauzele de deces sunt reprezentate de bolile cardiovasculare, în timp ce la nivel european acestea reprezintă un procentaj de 45%. În jur de 550.000 de oameni din populația țării, cu vârsta de peste 35 de ani, suferă de insuficiență cardiacă, potrivit ultimului raport al Societății Române de Cardiologie. Potrivit unei analize World Life Expectancy, în perioada 2020-2021 accidentul vascular a fost principala cauză de deces în România. Noul centru de la Târgu Mureș va putea astfel prelua presiunea existentă atât la nivelul județului, cât și la nivelului localităților din jur, unde conform datelor disponibile – 1 din 2 persoane suferă de o boală cardiovasculară.

„Institutul Inimii va avea o clădire nouă, la a cărei proiectare s-a ținut cont de tendințe și standarde internaționale, de nevoile personalului medical dar și ale pacienților”, declară Raluca Șoaita, fondator Tesseract Architecture.

Tesseract Architecture, singurul studio local de arhitectură specializat în domeniul medical, este proiectantul celui mai amplu proiect recent de spital din România – Spitalul Marie Curie, primul Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă. Arhitecții TESSERACT semnează de asemenea în acest moment, două alte mari spitale județene în lucru – la Sibiu și la Focșani. TESSERACT a realizat și primele spitale modulare din România destinate îngrijirii pacienților cu Covid-19, precum și numeroase proiecte de clinici, spitale și alte spații cu destinație medicală pentru operatori privați.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*