Studiu: Care sunt șansele să ai nevoie de celulele stem recoltate la naștere. 1 din 217 persoane va primi un transplant de celule stem pe parcursul vieții

FOTO MPR Agency

Noile cercetări arată că probabilitatea ca o persoană să aibă nevoie de un transplant de celule stem de-a lungul vieții este mult mai mare decât s-a estimat anterior.

Plecând de la utilizarea actuală a celulelor stem hematopoietice (formatoare de sânge), noile cercetări recente arată că 1 din 217 persoane va primi un transplant de celule stem pe parcursul vieții. Aceste rezultate sunt în contrast puternic cu estimările anterioare, care indicau o probabilitate mult mai mică.

Studiul a calculat aceste probabilități analizând numărul de transplanturi efectuate în Statele Unite între 2001 și 2003, unde celulele stem au fost utilizate pentru a trata diferite afecțiuni. De asemenea, a fost evaluat numărul pacienților diagnosticați cu boli care pot fi tratate prin transplant, cum ar fi tulburările sanguine, bolile imune și anumite tipuri de cancer, unde tratamentul cu celule stem este considerat o terapie consacrată.

“Estimările anterioare au subestimat probabilitatea ca o persoană să aibă nevoie de un transplant de-a lungul vieții, deoarece s-au concentrat doar pe primii 20 de ani de viață. Acest nou studiu a utilizat o metodologie care a explorat un orizont de timp mai lung, presupunând o durată de viață de 70 de ani. Astfel, cercetătorii au arătat că numărul transplanturilor poate fi mai este redus în copilărie, încă acestea cresc rapid în anii de maturitate”, explică Dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical al Cord Blood Center.

Totodată, studiul nu ia în considerare numărul de utilizări în scopuri regenerative – cum ar fi utilizarea sângelui ombilical pentru tratarea sechelelor rezultate în urma unui AVC sau pentru tulburările de spectru autist. Deci șansele, în realitate, ar putea fi mult mai mari.

Până în prezent, cercetătorii au reușit să stabilească faptul că în țesutul placentar se găsesc și celule imunoevazive, care pot fi utilizate în tratamentul bolilor pentru orice membru al familiei. La nivel global, există peste 80 de afecțiuni care au protocoale standardizate de utilizare a celulelor stem hematopoietice recoltate la naștere. Acestea includ anumite tipuri de leucemie, scleroză multiplă, tulburări congenitale ale sângelui, neuroblastom și tulburări metabolice. În plus, iar studiile clinice sugerează rezultate promițătoare pentru tratarea diabetului, accidentului vascular cerebral (AVC), bolii Parkinson, sclerozei multiple, fibrozei pulmonare și multe alte afecțiuni. România se numără printre puținele țări din Europa în care părinții au opțiunea de a recolta cea mai mare cantitate de celule stem disponibilă la naștere, prin recoltarea întregului țesut placentar.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*