Studiu Asociaţia pentru Sănătate Orală: jumătate dintre pacienţii pediatrici cu carii dentare prezintă probleme grave până la pierderea prematură a dinţilor de lapte

Control stomatologic. FOTO pixabay
Control stomatologic. FOTO pixabay

Principalul impediment în tratamentul ortodontic pediatric din ultimul an, a fost absenţa dinţilor de lapte, din cauza extracţiilor premature, conform unei cercetări realizate de Asociaţia pentru Sănătate Orală în Ortodonţie Ortho FACE în parteneriat cu Ortho Institute, realizate pentru a celebra luna Februarie, Luna Internaţională a Sănătăţii Dentare a Copiilor. Conform cercetării realizate pe un eşantion de 500 de părinţi din mediul urban, se remarcă o creştere a copiilor cu probleme stomatologice grave, 80% având deja carii, iar 50% dintre aceştia având probleme grave precum extracţiile sau cavităţi plombate mari.

“Aproximativ 8 din 10 copii care se prezintă la ortodonot au carii, însă, aproximativ jumătate dintre aceştia prezintă probleme grave care fac imposibilă începerea tratamentul ortodontic. Tratamentul ortodontic pentru corectarea malocluziilor trebuie să înceapă cât mai devreme şi are nevoie de dinţii de lapte pentru montarea aparatelor dar şi pentru crearea spaţiului necesar erupţiei dinţilor definitivi,” a spus Ela Bănică, fondatoarea asociaţiei.

Principalele motive pentru aceste rezultate sunt igiena dentară precară. Astfel, 38% dintre respondeţi admit că periajul copiilor lor durează sub 2 minute, în timp ce 16% admit că nu se spală în mod regulat.
O altă problemă majoră este că prima vizită la stomatolog se face mult prea târziu, după 7 ani, doar 5% dintre părinţi admiţând că i-au adus la primul control înainte de această vârstă. De asemenea, 93% dintre cei care îşi aduc copii la control stomatologic sau ortodontic, au ca motiv durerea de dinţi.

Conform specialiştilor în sănătate orală, primul control stomatologic ar trebui făcut imediat ce apare primul dinte de lapte iar primul consult ortodontic ar trebui făcut de la 3 ani. De asemenea, ar fi bine ca alegerea periuţelor de dinţi, a aţei dentare şi a periuţelor interdentare să se facă în urma recomandărilor personalizate oferite de medic.

În contextul pandemiei, igiena dentară a devenit cu atât mai importantă pentru că purtarea măştii accentuează respiraţia orală (pe gură) ceea ce duce la schimbarea cantităţii şi calităţii salivei, iar dinţii nu mai sunt astfel protejaţi de carii.

Pentru a creşte gradul de conştientizare, Ortho Institute împreună cu asociaţia Ortho FACE au declarat luna februarie “Luna Sănătăţii Dentare a Copiilor”, pentru a atrage atenţia asupra acestor probleme. Pe tot parcursul lunii februarie se vor organiza sesiuni de informare la sediul Ortho Institute pe baza de programare pentru a respecta regulile de distanţare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*