Spitalul Clinic CF Timișoara, inclus în Programul Național de Tratament pentru Sindromul Hemolitic Uremic Atipic, o boală rară care poate fi ținută sub control

Spitalul CF Timișoara. FOTO Spitalul CF Timișoara

Sindromul Hemolitic Uremic Atipic (SHU Atipic) este o afecțiune rară, care afectează în principal rinichii, însă, poate avea consecințe extrem de grave asupra întregului organism. SHU Atipic se distinge de forma clasică a sindromului hemolitic uremic prin faptul că nu este declanșat de o infecție cu Escherichia coli.

Sindromul hemolitic uremic atipic are la bază mutații genetice prezente de la naștere. Este o afecțiune caracterizată de distrugerea hematiilor și a trombocitelor, afectarea vaselor de sânge cu formarea de cheaguri și afectarea rinichilor cu insuficiență renală acută.

„La baza acestei afecțiuni stau disfuncții ale sistemului complementului, care pot duce la o activare necontrolată a acestuia, provocând deteriorarea organelor, în special a rinichilor. Programul național de tratament pentru SHU Atipic, implementat la Spitalul Clinic CF Timișoara, are ca scop atât asigurarea accesului rapid la investigații genetice și teste pentru identificarea corectă a pacienților cu SHU Atipic, cât și furnizarea tratamentelor inovatoare pentru a preveni activarea necontrolată a sistemului imunitar și pentru a proteja organele vitale”, spune conf.dr. Stela Iurciuc – manager Spitalul Clinic CF Timișoara.

O colaborare interdisciplinară pentru un diagnostic rapid este extrem de importantă pentru a identifica simptomele și pentru a începe tratamentul cât mai curând. Peste 60 la sută dintre pacienții cu SHU Atipic au nevoie de asistență medicală specializată încă de la primul consult medical, 54% dintre pacienți ajungând direct la terapie intensivă.

„Acest program de tratament pentru Sindromul Hemolitic Uremic Atipic este al doilea  pe care îl implementăm în Spitalul Clinic CF Timișoara, după cel de Spinraza. Ne dorim să oferim pacienților acces la cele mai bune resurse și tratamente disponibile, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții acestora. Acest program arată importanța pe care o acordăm îngrijirii pacienților cu boli rare”, spune conf. dr. Stela Iurciuc – manager Spitalul Clinic CF Timișoara.

Prin acest program urmărim și oferirea unui sistem integrat de monitorizare și suport pentru pacienți, care include evaluări periodice și ajustarea tratamentelor în funcție de evoluția bolii, dar și educarea pacienților și a familiilor acestora în legătură cu boala, cu tratamentele disponibile și gestionarea pe termen lung a acestei afecțiuni.

Coordonatorul acestui program este conf. dr. Alexandru Caraba – medic primar reumatolog.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*