Reţeaua de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a devenit funcţională

Spitalul Județean Sibiu. FOTO Spitalul Județean Sibiu

Femeile din grupul ţintă din Sibiu şi întreg judeţul sunt invitate să se programeze la testare gratuită Babeş Papanicolaou şi HPV, în cadrul reţelei de screening organizată în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Pentru a fi asigurat accesul facil al femeilor sănătoase la serviciile medicale de screening

– recoltare test Babeș-Papanicolaou (prin citologia cervicală clasică și prin citologie lichidă) și testarea HPV – în regim ambulatoriu, programarea şi recoltarea se realizează astfel:

  1. Cabinetul de obstetrică – ginecologie situat în clădirea maternității, etaj 1:
    intervalul orar în care se vor realiza programările și recoltările este de luni până vineri, inclusiv, între orele 14.00-16.00; programarea se va efectua la numărul de telefon 0787.370.652.
    2. Cabinetul de planificare familială situat în Ambulatoriu Integrat (Policlinică) al spitalului, etaj 3:

intervalul orar în care pacientele se pot programa este: luni între orele 11:00 – 18:00, marți – vineri între orele 08:00 – 15:00;
programarea se va realiza la numărul de telefon 0269/215050, interior 334;
intervalul orar în care se vor efectua recoltările este: luni între orele 10:00 – 11:00 și miercuri în intervalul orar 15:00 – 16:00.

În cadrul programului de screening, femeilor le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, la grupa de vârstă 24-29 de ani, şi testarea HPV, la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Dacă rezultatul testului – screening este pozitiv, femeia va fi rechemată pentru consult şi investigaţii suplimentare la medicul specialist ginecolog, indiferent dacă femeia este asigurată sau nu. Acestea vor fi sunate prin Call-Center pentru programare în vederea continuării conduitei medicale. Cazurile care necesită investigații și suport psihologic pe termen lung vor fi consiliate de către experții proiectului pentru creșterea complianței la tratament.

“Prin organizarea rețelei de screening în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu punem la dispoziția tuturor femeilor din Sibiu şi împrejurimi un model de bună practică medicală pentru aceste servicii. Multumesc tuturor medicilor de specialitate obstetrică-ginecologie și de anatomie patologică, personal sanitar, angajați ai spitalului care s-au afiliat screeningului cancerului de col uterin, pentru a preveni! Femeile se pot programa, testa și trata gratuit în cel mai accesibil mod, toate serviciile fiind finanţate din proiect.  Doamnelor și domnișoarelor screeningul vă poate prelungi viaţa! Testaţi-vă!”,

a declarat Dr. Cosmina Uzun, manager proiect.

Grupul ţintă, persoanele care vor beneficia de programele de screening, este identificat astfel:

  1. femei cu vârsta cuprinsă între:
  2. 30-64 ani pentru femeile care beneficiază de testarea HPV;
  3. 24-29 ani pentru femeile care beneficiază de testarea Babeş-Papanicolau au domiciliul/resedinţa în regiunea vizată prin proiect.
  4. din punct de vedere medical, intră într-una din următoarele situații: nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin; sunt asimptomatice; nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. In cazul acelor membri ai GT – persoane vulnerabile care nu au acte de identitate, aceste persoane vor completa declarații pe propria răspundere din care să reiasă că locuiesc în regiunea de implementare vizată de proiect, respectiv regiunea Centru. Persoanele private de liberate vor fi asociate locului unde își desfasoară detenţia si nu din perspectiva adresei de domiciliu.

Din cei 170.200 membri ai grupului ţintă – persoane care vor beneficia de programe de screening, provenind atât din mediul urban, cât şi din mediul rural – 51% se va încadra în una din următoarele situații vulnerabile:

Persoane sărace;

Lucrători pe cont propriu in agricultura

Persoane din mediul rural;

Persoane din centre de plasament sau anterior instituționalizate;

Persoane care au părăsit sistemul de protecție a copilului;

Persoane fără adăpost

Cetățeni români aparținând minorității rome;

Persoane cu dizabilități, inclusiv persoane invalide și cu nevoi complexe;

Femei care au copii cu dizabilități;

Persoane care suferă de dependența de alcool și alte substanțe toxice;

Victime ale traficului de ființe umane.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*