Asociația Spitalelor se reunește, la finalul lunii februarie 2022, la București. Principalele puncte pe ordinea de zi

Intervenție chirurgicală. FOTO pixabay
Intervenție chirurgicală. FOTO pixabay

Scopul Asociației constă în reprezentarea și apărarea intereselor specialiștilor din sistemul de sănătate public și/sau privat, promovarea, susținerea și apărarea intereselor economice, profesionale, tehnice și juridice a profesioniştilor din sănătate ale membrilor Asociației în relațiile cu organismele profesionale, cu autoritățile publice, cu sindicatele, cu CNAS (Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate), Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (A.N.M.C.S.), cu alte persoane juridice și fizice, atât la nivel național cât și internațional, în raport cu obiectul și scopul lor de activitate, în acord cu prevederile legilor statului și actelor normative în vigoare. O problemă majoră o reprezintă dezechilibrul în repartiția resursei umane.

“Nu avem medici pe ATI, nu avem medici infecționiști, nu avem medici pneumologisuficienți. Avemjudețeundesuntdoartreisaupatruanesteziști.Spre exemplu, județul Botoșani, unde, din nefericire, acum câteva săptămâni, unul dintre aceștia a decedat imediat după ce a ieșit din gardă.

La acest moment, avem 55.000 de medici, 50% dintre acești medici se află concentrați în marele centre universitare București, Dolj, Timiș, Cluj, Târgu Mureș și Iași. Restul județelor, 36 de județe au în jur de 38.000 de medici. Noi trebuie să facem ceva să corectăm acest dezechilibru. Trebuie să avem un minister care să construiască o strategie în domeniul resurselor umane, dar și o implicare a comunităților locale, Asocierea spitalelor publice în consorţii medicale, cu personalitate juridică, în scopul derulării în comun de activităţi medicale, cercetare ştiinţifică, investiţii în infrastructură, achiziţii de medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale şi altele asemenea, precum şi alte activităţi specifice unităţilor sanitare respective.

Vă atrag atenția că, la acest moment, în aproape 500 de localități nu există medici de familie”, a declarat Vasilică Rusu, președintele Asociației Spitalelor. 

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate pot veni cu niște facilități fiscale, dar și comunitățile respective trebuie să facă ceva pentru a atrage medici specialiști , medici de familie. Soluții propuse de asociație sunt:

  • mbunatatirea cadrului legislativ care vizează interesele profesionale, ştiinţifice şi economice ale spitalelor;
  • Armonizarea intereselor cu celelalte organizaţii similare, în vederea dezvoltării echilibrate a relaţiilor cu instituţiile cu care spitalele vin în contact direct sau indirect;
  • Participarea la elaborarea curiculei de pregătire în specialitaţile clinice şi paraclinice, atât la nivel universitar, cât si postuniversitar;
  • Sprijinirea spitalelor pentru finanţarea acestora în raport cu cantitatea şi calitatea ingrijirilor medicale acordate atât în spitale, cât şi în serviciile ambulatorii ale spitalelor;
  • Promovarea unor sisteme de asigurare şi îmbunătăţire continuă a calităţii îngrijirilor medicale din spitale, introducerea unor sisteme de monitorizare a calităţii şi stabilirea unor indicatori de performantă;
  • Dezvoltarea unor mecanisme privind creșterea siguranței pacienţilor şi reducerea riscurilor;
  • Desfășurarea de activități care să crească încrederea publicului în calitatea serviciilor;
  • Integrarea în consorţii a facultăţilor de medicină, şcolilor postliceale de asistenţi medicali;

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*