Peste 1.000 de specialiști din întreaga lume la Congresul Internațional NutriTerra 2023

Congresul Internațional NutriTerra 2023. FOTO MPR Agency

Cea de-a doua ediție a Congresului Internațional NutriTerra, un eveniment al cărui prestigiu a adus împreună experți în domeniul nutriției și științelor alimentare din întreaga lume, s-a desfășurat în perioada 14-16 iunie la București. Evenimentul desfășurat în format hibrid a adunat în cele trei zile peste 1.000 de participanți din diverse domenii, precum nutriție, medicină, farmacie, laborator clinic, cercetare și industria alimentară.

Organizat în contextul marcării a 100 de ani de la înființarea Facultății de Farmacie, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, congresul a oferit o platformă de dezbatere și un prilej de schimb de cunoștințe academice în domeniul nutriţiei, siguranței alimentare, evaluării nutriționale de precizie, nutrigeneticii, nutrigenomicii și microbiotei, alimentelor funcționale și suplimentelor alimentare, dar și a psihologiei şi comportamentului alimentar, pentru a contribui la prevenţia primară a bolilor non-comunicabile şi promovarea unui stil de viață sănătos.

”Astăzi, farmaciștii nu au ca profesie doar ceea ce noi vedem, în cea mai mare parte, adică comunicarea cu pacienții în farmaciile de comunitate. În toate facultățile de Farmacie din România sunt dezvoltate programe care sunt adresate atât farmaciștilor, cât și altor specialiști, prin programele de masterat. Un astfel de program este masterul de Nutriție și Siguranța alimentelor, care este sub coordonarea Facultății de Farmacie de câțiva ani și care ne-a făcut să ne schimbăm perspectiva asupra alimentelor, să înțelegem nevoia de siguranță sporită și control al alimentelor din partea specialiștilor din domeniul farmaciei, și a generat un impact semnificativ în abordarea noastră și a colegilor noștri în ceea ce privește nutriția. Acest program educațional a adus laolaltă specialiști din diferite domenii, astfel că masteranzii sunt echipați cu abilitățile și expertiza necesare pentru a aborda provocările actuale în domeniul alimentației sănătoase și sigure. Ei pot interveni în procesul de pregătire și distribuire a alimentelor, identificând și evaluând riscurile potențiale, oferind consultanță nutrițională personalizată și promovând educația în nutriție în comunități.

În plus, pentru a răspunde cererii globale și pentru a face față provocărilor alimentare internaționale, acest program a deschis calea pentru o inițiativă mai amplă și mai cuprinzătoare – Congresul Internațional Nutriterra Nutriție și securitate alimentară. Acesta continuă misiunea începută de masterul de Nutriție și Siguranța Alimentară și extinde impactul acestei abordări inovatoare la nivel internațional. Prin colaborarea cu experți, organizații și instituții din întreaga lume, Congresul Internațional Nutriterra promovează educația în nutriție, sprijină practici alimentare sănătoase și durabile și contribuie la crearea unui mediu în care oamenii să aibă acces la alimente nutritive și sigure”, a declarat Prof. Univ. Dr. Doina Drăgănescu, Decan al Facultății de Farmacie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. 

Evenimentul cu tema “Nutriție de precizie și securitate alimentară în era digitală. Nutrigenetică și nutriție în timpul ciclului de viață”, moderat de Dr. Ioana Sanda Stăncel, expert în sănătate publică, a adunat în cele trei zile peste 1.000 de participanți din diverse domenii, precum nutriție, medicină, farmacie, laborator clinic, cercetare și industria alimentară. Agenda NutriTerra a inclus sesiuni de comunicări științifice sub formă de prezentări, cursuri, dar și de sesiuni speciale pe teme de nutriție, securitate alimentară, managementul vârstei sub aspectul abordului nutrițional, microbiom, workshop dedicat alimentației necorespunzătoare și legătura cu tulburările de alimentație.

Un aspect cheie evidențiat în cadrul NutriTerra 2023 a fost importanța unei alimentații echilibrate și nutritive pentru menținerea sănătății și prevenirea bolilor. Experții au arătat care este impactul dietelor inadecvate asupra sănătății publice și au subliniat necesitatea de a promova o alimentație sănătoasă și educație nutrițională adecvată.

De la lansarea sa în martie 2020, NutriTerra a devenit una dintre cele mai puternice adunări internaționale de știință nutrițională din Uniunea Europeană și atrage anual tot mai mulți cu farmaciști, dieteticieni, consultanți nutriționiști, kinetoterapeuți, asistenți de farmacie sau asistenți medicali. În anul 2023, congresul a fost creditat cu 30 de puncte EFC de la Colegiul Farmaciștilor din România și 10 puncte EMC de la Colegiul Medicilor din România. Totodată, documentele știintifice vor fi publicate în jurnalul internațional Proceedings al congresului internațional, indexat BDI și în numărul special al revistei internaţionale Nutrients, cu factor mare de impact științific (6,7 în sistemul ISI-Web of Science), după o riguroasă recenzie.

Tinerii cercetători în nutriție, studenți ai facultăților și programelor de master în nutriție, au beneficiat nu doar de acces neîngrădit la prezentări, ci și de o sesiune dedicată de postere științifice, la finalul căreia trei dintre aceștia au fost premiați cu sisteme de gătit pentru alimentație sănătoasă asigurate de Crockpot România.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*