Mamografii gratuite la început de an la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

Mamografii gratuite la început de an la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara. FOTO Spitalul Victor Babes Timișoara

Mamografia reprezintă o tehnică importantă de screening pentru depistarea precoce a cancerului de sân, oferind posibilitatea de intervenție imediată și a unui tratament adecvat în stadiile incipiente ale bolii. Detectarea timpurie a cancerului de sân cu ajutorul acestei investigații imagistice poate face diferența între vindecare și evoluția spre stadii avansate ale bolii, cu impact semnificativ asupra calității vieții.

Mamografia permite identificarea leziunilor suspecte, chiar și a celor de dimensiuni foarte mici. Astfel, este posibilă inițierea tratamentului într-un timp cât mai scurt. Tratamentul precoce face ca șansele de succes să fie mult mai mari și poate elimina necesitatea unor intervenții chirurgicale radicale sau a terapiilor agresive.

„Deși cancerul de sân se numără printre afecțiunile oncologice ce pot fi depistate în stadii incipiente, prin investigații imagistice, numărul femeilor care își fac un control regulat este în continuare mic. Anul trecut, în urma unei campanii de screening, au fost investigate 1300 de femei. Peste 10 la sută dintre acestea au avut un rezultat pozitiv la examenul mamografic. În cadrul Laboratorului de Radiologie, însă, putem aprofunda investigațiile, în cazul în care există o suspiciune de boală oncologică, cu examen ecografic, IRM de sân, iar apoi să realizăm o biopsie mamară”, spune conf. dr. Diana Manolescu – medic primar radiologie și imagistică medicală.

Depistarea precoce, în stadii incipiente, a unei boli oncologice de sân face ca șansele de vindecare să fie de peste 95 la sută. În România, însă, cancerul de sân este principala cauză de mortalitate la femei. Statisticile arată că una din opt femei este diagnosticată cu cancer mamar.

„Celulele canceroase pot migra, dezvoltând metastaze. De aceea, cu cât aceste celule „bolnave” sunt distruse mai repede, cu atât șansele de a supraviețui unei maladii cumplite sunt mai mari. Mamografia reprezintă, de fapt, primul pas în depistarea imagistică a unei neoplazii. Aparatul pe care-l avem în dotarea Laboratorului de Imagistică Medicală este unul foarte performant. Mamograful digital cu tomosinteză este cea mai modernă metodă pentru diagnosticarea imagistică a nodulilor. Practic, sânul este scanat în două incidențe, iar tomosinteză permite obținerea unor imagini 3D de înaltă rezoluție cu întregul sân. Astfel, prin această tehnică pot fi depistate microcalcificările la nivelul sânului, mai ales că acestea reprezintă un semnal de alarmă care precede apariția unui cancer mamar”, spune conf. dr. Diana Manolescu – medic primar radiologie și imagistică medicală.

Mamografia se recomandă a fi făcută o dată la doi ani, după vârsta de 40 de ani, sau ori de câte ori se observă modificări la nivelul sânului, formă, culoare, textură.

Recomandări pentru realizarea unei mamografii:

  1. Evaluarea ar trebui realizată între a 7-a și a 14-a zi a ciclului menstrual (când sânii nu sunt umflați sau dureroși). Pentru femeile cu menstră, aceasta este în prima săptămână după ce s-a încheiat menstruația.
  2. Se recomandă să vă prezentați cu toate documentele medicale anterioare (de preferat pe suport digital CD/DVD) pentru ca medicul să le poată compara cu situația actuală.
  3. Nu se recomandă utilizarea deodorantelor, a parfumurilor sau cremelor în regiunea axilară sau mamară înaintea examinării. Pulberea metalică și talcul pot altera calitatea imaginilor dintr-o mamografie.
  4. Se recomandă îndepărtarea tuturor obiectelor metalice din jurul gâtului și a lenjeriei textile din partea superioară a corpului.
  5. Uneori examenul mamografic inițial trebuie continuat cu alte metode imagistice complementare: ecografie/biopsie mamară.

Mamografiile sunt gratuite în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș, în baza unei trimiteri de la medicul specialist și a biletului de decont CAS. Programările pentru realizarea unei mamografii se pot face la telefon 0746741611, de luni până vineri, între orele 8.00 și 14.00.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*