Mai mult de jumătate dintre cazurile de psoriazis din România rămân nediagnosticate și netratate

FOTO DeciSePoate

5% din populația României suferă de psoriazis (procent peste media europeană de 3%) și mai puțin de 50% dintre cazuri sunt diagnosticate și tratate.

„Acceptă-mă, Susține-mă, Apropie-te!” este campania prin care Societatea Română de Dermatologie marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Psoriazisului.

Cu toate eforturile depuse pentru îmbunătățirea managementului acestei afecțiuni, datele de la nivel național indică faptul că psoriazisul rămâne o problemă de sănătate publică, fiind o afecțiune subdiagnosticată și subtratată în România.

Mai mult, prin stigma asociată, psoriazisul afectează stima de sine și viața psiho-socială a pacienților. 43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este o „rușine socială”, 60% dintre pacienți suferă de episoade depresive, iar 50% dintre pacienți relatează o calitate a vieții scăzută din cauza discriminării la locul de muncă.

„Unul dintre principalele noastre obiective este să creștem procentul de diagnosticare și tratare corectă a celor afectați de psoriazis. Cu tratamentul corect, putem îmbunătăți calitatea vieții pacienților și asigura integrarea lor socio-profesională. În acest moment, pacienții cu psoriazis moderat și sever din România beneficiază în mod gratuit de terapiile biologice disponibile la nivel mondial. De asemenea, este foarte important să transmitem oamenilor că psoriazisul nu este o boală contagioasă și cei care sunt afectați de ea nu trebuie stigmatizați și izolați. Fiecare dintre noi este în perfectă siguranță atingând, îmbrățișând sau folosind obiecte în comun cu o persoană afectată de psoriazis.” spune Dr. Alin Nicolescu, Secretar General al Societății Române de Dermatologie.  

Psoriazisul este a cincea cea mai importantă boală cronică netransmisibilă și, deși în prezent nu poate fi vindecată, terapiile moderne permit managementul bolii, cu rezultate foarte bune pe termen scurt, mediu și lung.

Numărul persoanelor nou diagnosticate cu psoriazis este în creștere, lucru care poate fi explicat printr-un nivel mai bun de informare în rândul populației, dar și prin faptul că oamenii au deprins obiceiul de a merge la dermatolog.

Psoriazisul este un diagnostic complex, cu multiple implicații medicale, emoționale și psihologice care necesită o abordare multidisciplinară.

„Depistarea suferinței în stadiul incipient poate avea un efect semnificativ de îmbunătățire a calității vieții pacientului. Stabilirea diagnosticului rapid și corect cu adoptarea imediată a terapiei adecvate poate însemna în psoriazis, dincolo de îmbunătățirea aspectului pielii, ameliorarea semnificativă a suferințelor asociate. Cred cu convingere că o abordare individualizată a pacienților, bazată pe nevoile particulare ale fiecăruia dintre ei, în colaborare cu medici din alte specialități conexe pot duce la obținerea unor rezultate terapeutice optime.”, a declarat Prof. Dr. Călin Giurcăneanu, Președinte Societatea Română de Dermatologie.

„Caracterul imprevizibil al psoriazisului, precum și faptul că este o boală cronică, transformă această afecțiune într-o suferință greu de suportat atât fizic, cât și psihic, prin prisma stigmei cu care se confruntă pacienții. Tocmai pentru că nu există vindecare în această boală, este foarte important să existe o comunicare constantă între medic și pacient. Rolul nostru ca asociație este să fim alături de pacienți prin programe educaționale și campanii de popularizare a manifestărilor psoriazisului, astfel încât pacienții să fie diagnosticați corect și rapid și să aibă acces la aceleași terapii care sunt disponibile la nivel european.”, a declarat Rozalina Lăpădatu, pacientă cu psoriazis și președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

„Programul PARTNER este un program suport pentru pacienții cu psoriazis, formele severe. Avem un call center la care pacienții pot obține informații legate de boală, de logistică, de programări la medici, de terapii pe care nu le găsesc. Nu trebuie decât să se înscrie, să sune, este gratis, nu costă absolut nimic. Ne puteți contacta oricând, de luni pâna vineri, între orele 9.00 – 17.00 la 021 527 7977 și pe site https://partener.srd.ro.” spune Dr. Alin Nicolescu, Secretar General al Societății Române de Dermatologie. 

Societatea Română de Dermatologie este succesoarea Societății Române de Dermatologie și Sifiligrafie, fondată în anul 1929 de către Prof. Dr. Ștefan Gheorghe Nicolau și a Societății de Dermatologie, constituită în anul 1959. La nivel național, SRD este afiliată Asociației Medicale Române. La nivel internațional este afiliată la Internațional League of Dermatological Societies și este în curs de afiliere la European Academy of Dermatology and Venerology și la Uniunea Europeană a Medicilor Specialiști.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*