Intervenţie extrem de dificilă realizată prin tehnică laparoscopică, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş

Intervenție chirurgicală. FOTO pixabay
Intervenție chirurgicală. FOTO pixabay

Prima intervenţie prin tehnică laparoscopică de splenopancreatectomie corporeocaudală radicală anterogradă posterioară cu suprarenalectomie si nefrectomie stângă în bloc, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, pentru o tumoră renală stângă de aproximativ 10 cm cu metastaze la nivelul corpului şi cozii pancreasului, a fost realizată, la finalul săptămânii trecute, de către o echipă medicală multidisciplinară, unui pacient în vârstă de 66 de ani.

Intervenţia extrem de complexă, care a durat aproximativ 3 ore, s-a desfăşurat în Blocul operator Chirurgie I şi a constat în îndepărtarea corpului şi cozii pancresului, împreună cu splina, glanda suprarenală stângă şi rinichiul stâng.

“Prin această operaţie am îndepărtat rinichiul stâng împreună cu toată atmosfera grăsoasă din jurul acestuia, glanda suprarenală stângă, splina, corpul, coada pancreasului şi toţi limfonodulii din regiune, astfel încât tumora să fie înconjurată în toate direcţiile de ţesut sănătos şi să nu mai rămână ţesut tumoral în pacient”, a explicat Dr. Gabriel Serac, medic primar chirurgie generală, coordonatorul echipei care a realizat intervenţia.

Avantajul acestei tehnici este că ridică tumora fără să fie fragmentată, fiind înconjurată de ţesut sănătos în toate direcţiile. În chirurgia oncologică aceste intervenţii se numesc R0 (nu lasă ţesut tumoral pe loc). Efectuarea pe cale laparoscopica a acestei intervenții aduce toate beneficiile chirurgiei miniminvazive: durere redusă, mobilizare precoce şi reluare mai rapidă a tranzitului digestiv.

Evoluţia pacientului a fost simplă, fără complicaţii, cu reluarea alimentaţiei în prima zi după operaţie, fiind externat în a 6-a zi postoperator.

Intervenția chirurgicală reprezintă doar o etapă în terapia complexă a acestei afecțiuni, pacientul urmând să fie îndrumat spre serviciul de oncologie în vederea completării tratamentului pe   baza rezultatului histopatologic definitiv.

Echipa care a realizat intervenţia este o echipă multidisciplinară, formată din Dr. Gabriel Serac, medic primar chirurgie generală, Dr. Igor Calancea, medic primar Urologie, Dr. Ioan Nemeş, medic primar ATI, şi Dr. Ioana Cojocaru, medic specialist chirurgie generală.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*