Caravana mobilă pentru screeningul cancerul de col uterin a ajuns la Miheşu de Câmpie, Mureș

Caravana de screening pentru cancerul de col uterin, în județul Mureș. FOTO SCJU TM
Caravana de screening pentru cancerul de col uterin. FOTO SCJU TM

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin s-a deplasat în data 8 februarie, în localitatea Miheşu de Câmpie din judeţul Mureş.

În cadrul acestei acţiuni, 26 de femei din grupul ţintă au beneficiat de consult de specialitate şi le-au fost recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Voluntarii din cadrul proiectului s-au deplasat luni, 7 februarie 2022, în localitatea Miheşu de Câmpie pentru acţiuni de informare şi distribuire de pliante. Mobilizarea femeilor din grupul ţintă a fost realizată cu ajutorul medicului de familie şi a asistentului medical comunitar din cadrul Primăriei Miheşu de Câmpie şi cu sprijinul primarului din localitate.

De asemenea, concomitent cu caravana mobilă au avut loc acţiuni de informare-educare-conştientizare, cu scopul de a atrage atenţia femeilor asupra importanţei testării, a depistării precoce a cancerului de col uterin, fiind îndrumate spre controale medicale regulate.

“Dorim să atragem atenţia autorităţilor publice asupra importanţei derulării unui program de screening pentru cancerul de col uterin la nivel regiunii Centru şi să creştem numărul femeilor care se duc regulat la controale medicale şi care conştientizează importanţa depistării precoce a cancerului.

De altfel, proiectul beneficiază de suportul doamnei Prefect Mara Togănel, care a înţeles importanţa unui astfel de program pentru comunitate şi importanţa implicării active a tuturor factorilor de decizie, in atingerea obiectivului major al acestor acţiuni, informarea şi conştientizarea de către fiecare femeie a importanţei prevenirii cancerului de col uterin”, a declarat Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN, Manager Proiect.

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin este o acţiune care se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”(cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

În luna februarie, caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin se va deplasa în localităţile Râciu, Lunca Bradului, Grebenişu de Câmpie, Deda şi Band din Judeţul Mureş şi localităţile Mereşti şi Lueta din Judeţul Harghita.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*