Peste 16.000 de persoane testate și 390 de pacienți depistați pozitiv la hepatită B sau C în județul Olt

FOTO LIVE(RO)2-SUD

În cadrul campaniei de testare din județul Olt au fost testate 16.663 de persoane, dintre care 390 au fost depistate pozitiv la infecția cu virusurile hepatitice B sau C, prevalența generală fiind de 2.34% raportată la numărul persoanelor înscrise în screening.

Programul de screening este unul pilot, derulat prin proiectul LIVERO 2 SUD, implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Din totalul persoanelor testate, 253 au fost depistate având infecția cu virus hepatitic B și 137 infecția cu virusul hepatitic C.

Campania și-a atins un obiectiv major, acela de a ajunge la persoanele din medii defavorizate și din mediul rural, acestea reprezentând peste 80% din totalul celor testați.  Un rol important l-a avut implicarea medicilor de familie din județ, aceștia au dovedit interes pentru programul de screening, pentru realizarea acțiunii de prevenție, cea fără de care nu putem vorbi despre o comunitate sănătoasă și puternică sau despre un viitor mai bun pentru noi toți.

“Multumesc tuturor celor care s-au implicat in proiect. Un proiect deosebit,  de suflet pentru mine si colegii mei, care a reușit sa arate importanța si necesitatea testării pentru hepatitele virale B si C”, a declarat dr. Mihai Ungureanu, presedinte SNMF Olt, Coordonator al medicilor de familie din judetul Olt in cadrul proiectului LIVE(RO)2-SUD.

Dintre pacientii depistati, 263 au beneficiat de investigații medicale de specialitate și analize medicale în cadrul Centrului de Prevenție înființat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, cu suportul echipei medicale coordonată de profesor doctor Ion Rogoveanu.

Din cele 16.663 de persoane testate, 12.882 au domiciliul în mediul rural, dintre aceștia, au fost depistați pozitiv 185 cu virus hepatitic B și 116 cu virusul hepatitic C. Din mediul urban au fost testate 3.781de persoane, dintre care au fost depistate 68 având infecția cu virus hepatitic B și 21 cu virus hepatitic C, prevalența în mediul urban fiind de 2.87%, în timp ce în mediul rural este de 2.41%.

Raportat la populația testată se observă că, în randul femeilor prevalența generală este de 2.2% (226 de persoane depistate pozitiv), ușor mai mare în cazul infecției cu virusul B, respectiv 1,24%, (125 de personae depistate pozitiv)  față de 0.96% (101 persoane depistate) în cazul infecției cu virus hepatitic C. În ceea ce privește bărbații, prevalența la infecția cu virusul hepatitic B este considerabil mai mare fața de infecția cu virus hepatitic C, respectiv 1.93% fata de 0.62%.

În ceea ce privește categoriile de vârstă, se observă o prevalență generală apropiată între segmentul de varsta 25-54 de ani și segmentul de vârstă de peste 54 de ani. cu precizarea că infectia cu virus hepatitic B este mai frecventă în cazul persoanelor sub 54 de ani unde se observa o prevalență de 2,07%, față de 1,17% la persoanele mai în vârstă. În ceea ce privește infecția cu virus C la persoanele peste 54 de ani prevalența este de 1.34%, față de 0,34 la persoanele între 25 și 54 de ani.

În cazul persoanelor din categoria de vârstă +54 de ani prevalența este mai mare în cazul hepatitei C, respectiv 112 de persoane depistate pozitiv, prevalență de 1.34%. Prevalența la infectia cu virus hepatitic B în această categorie de vârstă este de 1.17%, fiind depistate pozitiv 98 de persoane.

O veste bună este prevalență scăzută de 0.11% la ambele infecții virale în cazul categoriei de vârstă 18-25 de ani, însă numărul persoanelor testate este mai mic în raport cu celelalte categorii.

Campania de testare din județul Olt a fost lansată în luna ianuarie și s-a încheiat la 31 iulie a.c, derulându-se prin intermediul celor 32 de cabinete de medicină de familie afiliate, cu sprijinul autorităților publice local și al Asociației Române Anti-Sida (ARAS), partenerul Institutului Clinic Fundeni în implementarea acestui proiect.

Toate datele obținute în cadrul programului de testare sunt introduse în primul Registru Național de Hepatite (Sistemul Electronic de Evidență a Screeningului) care are deja în evidență peste 170.000 de persoane, în urma derulării proiectelor LIVE(RO)2-SUD și LIVE(RO)2-EST.

Prin proiectul LIVE(RO)2-SUD: Program regional de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C” se va realiza screening populațional în două regiuni de dezvoltare, mai precis Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia. Programul de screening se va derula etapizat, pe perioada 2021-2023 în toate cele 12 județe aparținând celor doua regiuni de dezvoltare: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*