Brahiterapia – tratamentul care permite administrarea radiațiilor direct în tumoră. Pacienții OncoHelp beneficiază gratuit de o asemenea procedură

Centrul de Oncologie OncoHelp. FOTO Cornel Putan

În fiecare lună, peste 30 de paciente cu cancere din sfera ginecologică beneficiază de barhiterapie în Centrul Oncologic OncoHelp Timișoara.

Procedura permite, pe de-o parte, iradierea puternică a tumorii prin introducerea unor surse radioactive în interiorul acesteia, dar, în același timp, datorită ghidajului imagistic 3D, protejează organele din jurul ei. Dozele de radiații țintite în zona tumorală sunt ridicate și astfel, tratamentul are o rată de succes mare. Procedura poate fi considerată ca fiind obligatoriu necesară în cazul cancerelor de col și corp uterin.

“Brahiterapia nu este o procedură foarte complicată, dar necesită multă atenție. Înaintea administrării dozei de radiații este nevoie de realizarea unui examinări cu ajutorul unui Computer Tomograf pentru a identifica foarte clar care este zona unde trebuie aplicat tratamentul, astfel încât să protejăm organele din jurul tumorii, în principal vezica și rectul. Vorbim de un tratament avansat, o intervenție invazivă, pentru care se folosește o tehnologie de ultimă generație care utilizează o sursă radioactivă puternică, Iridiu 192, dar care are un efect major asupra formațiunii tumorale. Sursa de iradiere produce raze gama care distrug celulele canceroase. Procedura propriu-zisă nu durează foarte mult, vorbim de o expunere de câteva minute, dar are rezultate foarte bune. De altfel, se realizează  în cadrul unei spitalizări de zi”, spune Bogdan Ile – fizician – Asociația OncoHelp Timișoara.

Deși este preponderent folosită ca tratament în cazul tumorilor aflate în stadii incipiente, brahiterapia poate fi aplicată cu rezultate foarte bune și în cazul formațiunilor de dimensiuni mai mari. În plus, pe lângă precizia ridicată, această procedură asigură mai multă siguranță din punct de vedere al protecției la radiații, atât pentru pacient, cât și pentru cadrele medicale.

“La Centrul OncoHelp am început să folosim această procedură în urmă cu o jumătate de an. Vorbim de un tratament avansat care se realizează în puține centre din tară. Numărul pacientelor care beneficiază gratuit de această procedură a crescut constant de atunci. Aparatul pe care-l folosim este de ultimă generație și permite acea tehnică de ghidaj imagistic, făcută cu ajutorul unui computer, asta pentru a ajunge în miezul țesutul tumoral, reducând astfel afectarea țesutului sănătos din jur și, implicit, reducând efectele secundare. Prin acestă procedură se poate chiar îndepărta un rest tumoral rămas în urma unei intervenții chirurgicale. Deocamdată, procedura se aplică în centrul nostru doar în cazul pacientelor cu cancer de col și corp uterin, dar în curând vom începe să o aplicăm și în cazul tumorilor cutanate”, spune dr. Anca Croitoru – medic primar radioterapie – șef Department Radioterapie – Centrul Oncologic OncoHelp.

România este țara cu cea mai mare incidență, dar și mortalitate asociată cancerului de col uterin. În fiecare an, peste 1800 de femei mor din cauza neoplasmului de col. Tot anual, peste 3000 de femei sunt diagnosticate cu această maladie, ajunsă de cele mai multe ori în stadii avansate. Rata mortalității în România este de 4 ori mai mare decât cea din Uniunea Europeană, în ceea ce privește aceasta boală.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*