Asociația Moașelor Independente solicită ministrului Sănătății redeschiderea programelor de educație și formare a moașelor în cadrul instituțiilor de învățământ medical: Există riscul extincției profesiei de moașă

FOTO Pixabay.com

Asociația Moașelor Independente (AMI) a solicitat, într-o scrisoare deschisă transmisă ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, redeschiderea programelor de educație și formare a moașelor în cadrul instituțiilor de învățământ medical, arătând că această specializare a fost desființată din centrele universitare din țară și că România este singura țară europeană în care există riscul extincției profesiei de moașă, deși țara noastră înregistrează cele mai ridicate rate ale mortalității materne și infantile din Europa.

„În prezent, există un singur program de educație pentru moașe la nivel național, în cadrul Universității «Dunărea de Jos» din Galaţi. România, deși înregistrează cele mai înalte rate ale mortalității materne și infantile din Europa, este singura țară europeană în care există riscul extincției profesiei de moașă (avem sub 500 de persoane licențiate ca moașă, numărul fiind în scădere). La extrema cealaltă, sistemele de sănătate ale țărilor nordice, spre exemplu, deținătoarele celor mai favorabili indici de sănătate reproductivă, consideră moașa pionul principal în acordarea serviciilor de sănătate reproductivă și atribuie o atenție deosebită dezvoltării acestei profesii. Prin urmare, considerăm că este esențial să redeschideți programele de educație și formare a moașelor în programele universitare, astfel încât departamentele materno-infantile să fie acoperite cu acești specialiști, fapt care va determina o creștere a calității îngrijirilor acordate în domeniul sănătății materno-infantile, precum și o scădere a complicațiilor și a intervențiilor inutile și, implicit, va reduce și costurile în sistemul de sănătate românesc”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă ministrului Sănătății de către Asociația Moașelor Independente.

În scrisoare se mai arată că profesia de moașă presupune dreptul de acces şi exercitare a activităților conform legii în mod autonom, necondiționate sau delegate către alt personal medical, conform transpunerii legislației europene în domeniu, însă, în prezent, normele metodologice privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, de moașă şi de asistent medical în regim independent prevăd că moașa își exercită activitatea de îngrijiri medicale doar ca servicii delegate, exclusiv la prescripția medicului sau cu condiția ca un medic să poată interveni în orice moment și, astfel, autonomia și independența activităților profesiei de moașă nu mai există.

De asemenea, AMI arată că a transmis în iunie 2022 observații și sugestii la actul normativ propus de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, depus spre consultare la Ministerul Sănătății, prin care propune modificarea și completarea normelor metodologice, însă, până în prezent, nu a primit niciun răspuns.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*