APMGR solicită amânarea Directivei UE privind tratarea apelor urbane reziduale, care poate duce la dispariția unor medicamente esențiale

Simona Cocoș. FOTO DeciSePoate

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România atrage atenția asupra efectelor negative pe care Directiva UE privind tratarea apelor urbane reziduale le-ar putea avea asupra accesului pacienților români la medicamente esențiale. APMGR, care reprezintă producătorii de medicamente generice și biosimilare, solicită amânarea adoptării acestei directive și reevaluarea modului în care directiva afectează aprovizionarea cu medicamente generice.

Companiile membre APMGR furnizează peste 70% dintre medicamentele utilizate de pacienții din România și contribuie semnificativ la menținerea accesului la tratamente esențiale la prețuri accesibile. Cu toate acestea, directiva UE privind tratarea apelor urbane reziduale în forma sa actuală riscă să afecteze grav securitatea aprovizionării cu medicamente generice, amenințând disponibilitatea unor medicamente critice pe piața românească și europeană.

„Directiva aceasta, probabil creată din intenții bune, aduce riscuri majore la adresa sănătății publice și a accesului la medicamente. De aceea, APMGR solicită autorităților române, în special Ministrului Mediului (minister de resort care a susținut această directivă, deși încă de anul trecut am avertizat asupra riscurilor) realizarea unei noi evaluări de impact înainte de adoptarea directivei. Această evaluare ar trebui să analizeze în detaliu efectele asupra disponibilității și accesibilității medicamentelor, în special a celor generice, care reprezintă 7 din 10 medicamente utilizate în România și în Europa. Subliniem importanța găsirii unor soluții echilibrate care să protejeze atât mediul, cât și accesul pacienților la tratamente esențiale.” spune Simona Cocoș, Președinte APMGR.

„Medicamentele generice, având prețuri mici, sunt vulnerabile la politici de taxare și preț, aspect care deja impactează disponibilitatea medicamentelor pe piață și ridică bariere atât la intrarea unor noi investitori/producători pe piață, cât și în dezvoltarea investițiilor deja prezente. Dacă Guvernul nu își asumă răspunderea pe anume proiecte legislative locale și europene și tot crește povara pe producătorii de medicamente generice, impactul va fi vizibil în disponibilitatea medicamentelor pe piață, respectiv în accesul pacienților la medicamente.

În concluzie, solicităm domnului Fechet, Ministrului Mediului, să țină cont de impactul unei măsuri legislative și să se consulte cu miniștrii de resort și industria, iar acum, în ceasul al 12-lea, să solicite Comisiei Europeane amânarea adoptării acestei directive și reevaluarea modului în care directiva afectează aprovizionarea cu medicamente generice. De asemenea, solicităm autorităților de sănătate să ridice barierele din calea accesului pacienților la medicamentele generice și biosimilare. Noi am comunicat către autorități atât problemele, cât și soluțiile.” continuă Simona Cocoș.

Problemele legate de directivă, identificate de Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR):

1.Tratament inechitabil pentru sectorul farmaceutic

Directiva impune un sistem de Responsabilitate Extinsă a Producătorului doar pentru sectorul farmaceutic și cel cosmetic, neluând în considerare alte sectoare care contribuie semnificativ la poluarea apelor urbane.

Producătorii de medicamente generice din România controlează deja efluenții la sursă (au grijă ce substanțe deversează în râuri) și APMGR precizează că este dispusă să intensifice și să contribuie la implementarea epurării cuaternare pentru reducerea poluanților, cu condiția ca sistemul să fie sustenabil pentru sectorul farmaceutic și să implice toți actorii relevanți.

2.Indisponibilitatea medicamentelor de bază și esențiale în România și UE

Costul uriaș pentru medicamentele generice pe care îl implică noua directivă va submina disponibilitatea medicamentelor generice, multe fiind critice pentru sănătate.

Pe baza estimărilor Comisiei Europene, despre care diverse state membre și industria apei le consideră a fi subestimate în mod semnificativ, directiva ar crește costurile cu 1,18 miliarde EUR anual în UE.

Potrivit unei simulări efectuate pe portofoliul unui producător reprezentativ de medicamente generice, chiar și acest scenariu fericit ar face ca aproximativ 7% dintre medicamentele generice să fie neviabile din punct de vedere economic, inclusiv medicamentele esențiale din listele de medicamente critice ale României și ale UE.

Directiva nu ia în considerare realitățile specifice ale producătorilor de medicamente generice, care se confruntă cu volume mari de producție și marje mici, precum și cu prețuri reglementate. Aceste condiții vor duce la retragerea unor medicamente generice de pe piață, afectând grav accesul pacienților la tratamente.

În România, producătorii de medicamente generice nu vor putea să gestioneze costul taxelor prevăzute de noua directivă prin majorarea prețurilor, deoarece prețurile sunt strict reglementate de Ministerul Sănătății.

3.Subminarea autonomiei strategice a UE

Într-o perioadă în care liderii UE cer Uniunii Europene să își consolideze capacitatea și securitatea în sectoare sensibile, cum ar fi produsele farmaceutice generice, Directiva UE privind tratarea apelor urbane împinge producția de medicamente în afara Europei sau pur și simplu o va închide. În forma sa actuală, această propunere amenință sănătatea și viitorul industrial al Europei și va submina obiectivele Legislației Farmaceutice Generale de îmbunătățire a disponibilității, accesibilității și prețurilor medicamentelor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*