Ziua Mondială a Sănătății Mintale – Companiile din România au început să dea o importanță mult mai mare sănătății mintale a angajaților

Ana-Maria Diceanu, Fondator și CEO Brain 4 Strategy. FOTO Brain 4 Strategy

Mai mult de două din trei companii din România (70%) alocă anual un buget pentru acțiuni/inițiative în rândul angajaților cu privire la starea de bine și sănătatea mintală, în timp ce în 2022 numai 36% făceau acest lucru, relevă cea de-a doua ediție a studiului agenției de comunicare și PR Brain 4 Strategy realizat de Unlock Research, în luna septembrie, cu oameni de HR și comunicare din companii.

În plus, 34% dintre respondenți consideră că bugetul va crește ușor pentru anul 2024, apreciind că starea de bine/fericire a angajaților este o prioritate, în timp ce doar 13% spuneau anul trecut că va crește bugetul în acest an din aceste considerente. Referindu-se strict la sănătatea mintală, 16% dintre intervievați o consideră o prioritate, în timp ce doar 6% apreciau acest lucru în 2022.

Comparativ cu anul trecut interesul pentru sănătatea mintală a angajaților a crescut semnificativ, însă nu este încă în topul priorităților unei companii, care sunt în ordine: starea de bine/fericirea angajaților – 34%, achiziția de noi talente – 34%, trainingul și dezvoltarea profesională – 32%, retenția angajaților – 32%, dezvoltarea leadership-ului – 28%.

„În ultimii ani am simțit importanța comunicării deschise și transparente cu angajații. Comunicarea cu publicul intern a devenit o prioritate pentru managerii și liderii din toată lumea, comunicarea internă fiind plasată în centrul strategiei de comunicare corporate. Pe de o parte companiile se luptă cu lipsa de talente și loializarea angajaților, pe de altă parte studiile ne arată că oamenii devin din ce în ce mai anxioși și speriați de toate problemele economice, sociale și politice. Comunicarea constantă este cheia și echipele de PR, interne sau externe, trebuie să lucreze împreună mai mult în perioada următoare”, spune Ana-Maria Diceanu, Fondator și CEO Brain 4 Strategy.

Comparativ cu 2022, companiile investesc semnificativ mai mult timp și resurse în măsurarea stării de bine a angajaților (cu o creștere de la 42% la 70%) și a sănătății mintale a angajaților (cu un salt de la 17% la 40%), dar satisfacția cu locul de muncă rămâne cel mai important lucru de măsurat pentru companii, observându-se ,de asemenea, o creștere semnificativă în rândul companiilor care măsoară acest lucru.

„Deși anul acesta am văzut mult mai multă deschidere și interes către starea de bine a angajaților, sănătatea mintală reprezintă în continuare o problema reală, majoritatea celor intervievați considerând că starea de bine și sănătatea mintală a angajaților ca fiind medie, cu loc clar de îmbunătățire. Mai mult, aceștia consideră că angajații ar trebui să aibă mai mult acces la resurse, companiile încă nereușind să gestioneze eficient acest aspect. Trebuie încurajate discuțiile despre acest subiect, scoaterea sănătății mintale din categoria de “subiecte tabu”, feedback-ul și  comunicarea constantă între angajați și angajatori fiind o măsură importantă de prevenție și de gestionare a problemelor de well-being”, a declarat Alexandra Cojocaru, Partner Unlock Research.

Studiul a fost efectuat în luna septembrie în 50 de companii din toate domeniile de activitate, 76% companii cu peste 200 de angajați și 24% cu sub 200 de angajați.

De semnalat că miniștrii Muncii din Uniunea Europeană au cerut, în 9 octombrie, Comisiei Europene și statelor membre să promoveze politici pentru o muncă de calitate pentru a combate precaritatea, să consolideze sistemele publice care protejează sănătatea mintală în muncă şi să promoveze investigaţii privind sănătatea mintală în muncă. Anul trecut, 27% dintre persoanele care lucrează în Uniunea Europeană sufereau de stres, depresie şi anxietate, conform informațiilor prezentate la reuniunea miniștrilor Muncii, iar expunerea la anumiți factori de risc relaționați cu stresul și problemele mintale a crescut mai mult ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*