Ziua internațională a urticariei – 1 octombrie 2023

FOTO Pixabay.com

Urticaria Day 2023 este un eveniment promovat de Urticaria Network E.V. (UNEV), rețeaua UCARE și de multe alte organizații internaționale dedicate îmbunătățirii vieții pacienților cu urticarie. Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică sprijină această acțiune, ca de fiecare dată.

Anul acesta, Ziua urticariei se desfășoară sub sloganul „Acces la îngrijiri de sănătate” și reprezintă o oportunitate de a crește gradul de conștientizare privind urticaria la nivel mondial, de a sprijini îmbunătățirea vieții pacienților, de a actualiza cunoștințele profesioniștilor și de a informa mass-media și publicul larg. Conceptul se bazează pe următoarele principii privind îngrijirea pacienților cu urticarie:

să fie universale și accesibile tuturor;

să fie imediate și adecvate;

să fie comprehensive, luând în calcul toate aspectele de sănătate, inclusiv sănătatea mentală și comorbiditățile asociate;

să fie accesibile financiar;

să fie incluzive, asigurând sprijinul grupurilor locale de pacienți.

Este important să discutăm despre urticaria cronică, deoarece afectează tot mai multe persoane, în special de sex feminin, având o prevalență la nivel mondial între 3% – 4% la adulți și de 2% la copii. Simptomele urticariei cronice sunt recurente, manifestate prin erupții cutanate intens pruriginoase asociate cu angioedem în 40% dintre cazuri, având un impact profund asupra calității vieții pacienților. Acestea au o durată de peste 6 săptămâni și persistă, în medie, între 2 și 5 ani, dar la unul din trei cazuri durata poate fi și mai mare.

Cauzele urticariei cronice spontane sunt tot bine descifrate, fiind legate de mecanisme de autoalergie sau autoimune. Simptomele de urticarie sunt agravate de o serie de factori specifici care cuprind: medicamente (de ex. antiinflamatoare nesteroidiene, terapia hormonală), infecții, reacții alergice, stres emoțional, alcool și unele obiceiuri alimentare (de ex., alimente condimentate). Principalele comorbidități ale urticariei cronice sunt bolile atopice (incluzând bolile alergice IgE-mediate și dermatita atopică), autoimune (artrită reumatoidă, lupus, tiroidită, vitiligo) și psihiatrice (depresie).

În România, prin implicarea societăților medicale de profil și buna colaborare cu autoritățile din domeniu, pacienții cu urticarie cronică spontană au acces gratuit la terapiile specifice de ultimă oră, inclusiv terapia biologică, ceea ce contribuie semnificativ la ameliorarea calității vieții acestora.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*