Urmările pandemiei Covid-19 sunt încă vizibile. Dr. Robert Apostolescu: “A crescut numărul cazurilor de coxartroză la persoanele tinere”

Probleme de sănătate. FOTO Pixabay.com

Efectele pandemiei Covid-19 sunt încă vizibile în cabinetele medicilor din întreaga lume, iar una dintre urmări este scăderea vârstei la care pacienții au fost diagnosticați cu coxartroze, subliniază Dr. Robert Apostolescu, medic primar ortoped  specializat în chirurgia şoldului şi a genunchiului.

“În urma valului de Covid-19, a fost înregistrat un număr semnificativ mai mare de cazuri de coxartroză la persoanele tinere, iar cei mai mulți dintre aceștia au dezvoltat necroza capului femural. Am efectuat numeroase intervenții chirurgicale la pacienți în jurul vârstei de 40 de ani după infectarea cu Covid-19”, a precizat Dr. Robert Apostolescu.

Necroza capului femural apare atunci când articulația șoldului nu primește suficient sânge pentru a funcționa corespunzător. În această situație, osul din capul femurului începe să se deterioreze și să moară. În mod obișnuit, persoanele cu un risc crescut de a dezvolta această afecțiune sunt cele care suferă de alte probleme medicale care pot duce la necroză ischemică, cum ar fi boala de Cheson, anemia cu celule falciforme, boala Gaucher, sau cele care au avut accidente precum luxații sau fracturi de șold.

”De asemenea, se includ în această categorie și persoanele care au utilizat pe termen lung medicamente corticosteroide, care sunt, în mod normal, prescrise pentru tratamentul astmului sau al artritei reumatoide. În timpul pandemiei, aceste medicamente au fost administrate pacienților pentru gestionarea simptomelor sindromului de detresă respiratorie acută și prevenirea leziunilor pulmonare acute. Astfel, cercetările au arătat că nu poate fi exclusă posibilitatea ca acest tratament, care a fost eficient pe termen scurt, să aibă un impact asupra sănătății pe termen lung a pacienților”, arată Dr. Robert Apostolescu.

În stadiile avansate ale necrozei aseptice a capului femural, intervențiile chirurgicale reprezintă cele mai eficiente metode de tratament. Dacă necroza aseptică a capului femural este identificată într-un stadiu incipient, atunci ea poate fi tratată și rezolvată fără proceduri complexe, cum ar fi înlocuirea articulației șoldului.

În astfel de cazuri, decompresia capului femural sau oxigenoterapia hiperbară sunt suficiente pentru a opri progresia bolii și pentru a preveni dezvoltarea coxartrozei. Procesul de recuperare după intervenția de decompresie a capului femural durează câteva luni, iar pacienții trebuie să folosească cârje pentru a evita suprasolicitarea articulației de șold.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*