Unic în Banat, dispozitivul special care previne căderea părului în cazul chimioterapiei

Dispozitivul care previne căderea părului. FOTO OncoHelp
Dispozitivul care previne căderea părului. FOTO OncoHelp

Unul dintre efectele adverse ale chimioterapiei este căderea părului pacientului. Substanțele folosite duc la slăbirea firului de păr, la scăderea rezistenței acestuia. Chimioterapia atacă toate celulele din corp care se divid rapid. Dacă avem în vedere viteza cu care are loc această diviziune celulară, cele care formează părul sunt pe locul doi într-un clasament al rapidității.

De aceea, majoritatea pacienților încep să își piardă părul după două săptămâni de la prima ședința de chimioterapie. Efectele sunt însă diferite pentru fiecare bolnav. Pentru a reduce căderea părului, pacienții care urmează chimioterapia la Centrul de Oncologie OncoHelp au la dispoziție o cască specială care împiedică pierderea părului sau menține o pierdere moderată, de 30-50 la sută.

“De acest dispozitiv pot beneficia, evident gratuit, toți pacienții noștri. Prin scăderea fluxului sangvin de la nivelul scalpului se reduce acțiunea citostaticelor asupra foliculilor piloși și astfel se previne căderea părului. Procedura de răcire a scalpului nu interferează cu tratamentul citostatic. Cu alte cuvinte, nu scade eficiența acestuia, dimpotrivă, poate să amelioreze chiar calitatea vieții pacientului, având în vedere că împiedică pierderea părului. Este redus sau chiar eliminat unul dintre factorii de stres ce apar în momentul începerii chimioterapiei”, spune dr. Norina Macra, medic primar oncolog, Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

Dispozitivul, numit Scalp Cooler, este de fapt o bonetă specială, ce se fixează pe cap și care duce la răcirea scalpului cu câteva grade. Astfel, se reduce fluxul sanguin la nivelul foliculilor părului, iar substanțele medicale folosite în chimioterapie nu mai afectează atât de grav firul de păr, acesta menținându-și rezistența. Scăderea temperaturii scalpului permite păstrarea părului în mare parte sau chiar în totalitate.

Pentru a avea efect, boneta trebuie folosită de la prima ședință de tratament. Rezultatele acestei proceduri depind însă de tipul și faza cancerului, vârstă, starea părului, dar și de starea generală de sănătate.

“Procedura presupune începerea folosirii bonetei cu 30 de minute înainte de administrarea tratamentului perfuzabil. Practic, în acel moment are loc scăderea temperaturii scalpului. Casca este menținută apoi pe toată durata perfuzării și 90 de minute după ce se încheie administrarea citostaticelor. Trebuie spus că acest dispozitiv protejează inclusiv regenerarea părului”, spune dr. Norina Macra, medic primar oncolog, Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

“Pentru unii pacienți, pierderea părului poate fi una dintre urmările tratamentului cel mai greu de îndurat, iar asta poate duce, totodată, la scăderea încrederii în sine,la stări de anxietate, deprimare sau  furie. Aceste consecințe la nivel emoțional pot afecta atât relația cu propria persoană, cât și cu cei din jur”, spune Alexandra Mihoc – psiholog clinician supervizare Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*