Tineri cu vârste între 35 și 40 de ani ajung, tot mai des, la urgențele spitalelor cu infarct miocardic. Medicul cardiolog Sebastian Vasilescu, de la Ovidius Clinical Hospital, dă cauzele și explică prevenția: „În domeniul nostru deviza este Time is Muscle”

Dr. Sebastian Vasilescu. FOTO OCH

Afecțiunile cardiovasculare nu mai ocolesc pe nimeni. Media de vârstă de la care pacienții ajung în evidența medicilor cardiologie s-a redus semnificativ. Medicul specialist cardiolog Sebastian Vasilescu, din cadrul Ovidius Clinical Hospital din Constanța, a explicat pentru DRnews, care sunt, în prezent, cel mai des întâlnite boli ale inimii și care sunt simptomele care trebuie să-l trimită pe pacient la un control de specialitate.

„Printre cele mai frecvente boli cardiovasculare ale timpurilor noastre putem enumera bolile aterosclerotice, hipertensiunea arterială, insuficiența cardiacă, bolile degenerative ale valvelor inimii, precum și trombozele venoase”, enumeră dr. Sebastian Vasilescu.

Medicul cardiolog subliniază faptul că afecțiunile cardiovasculare rămân, în general, cea mai răspândită cauză a deceselor la nivel mondial. Ceea ce face să difere rata mortalității de la țară la țară și de la un continent la altul este gradul de dezvoltare a societății. Ca atare, educația pentru sănătate și grija pentru prevenție ar trebui să ocupe un loc primordial în viețile tuturor. Din acest motiv, explică medicul, niciodată nu este prea devreme pentru ca un pacient să își programeze un consult la cardiologie.

„Vârsta – spune medicul – nu cred că mai este un factor relevant în funcție de care se decide necesitatea unui consult cardiologic. Cu cât screenning-ul pentru boli cardiovasculare este mai extins, cu atât mai mult putem observa prezența tuturor tipurilor de patologie cardiacă la toate grupele de vârstă”, mai explică dr. Vasilescu.

Hipertensiunea arterială și colile coronariene sunt cele mai frecvente cauze care îi trimit pe tineri la cardiolog. Iată de ce, cardiologii au ajuns să trateze frecvent cazuri de infarct miocardic la adulți cu vârste cuprinse între 35 și 40 de ani.

„Bineînțeles că vorbim, în general, de oameni cu profiluri de risc crescute și foarte des cu predispoziții familiale pentru anumite tipuri de boli, dar a devenit foarte important să nu excludem niciun fel de diagnostic bazându-ne strict pe posibilitatea ce poate apărea strict în funcție de vârstă”,  mai ține să precizeze medicul.

Prevenția afecțiunilor inimii este posibilă și cât se poate de încurajată. Cu toate acestea, medicul cardiolog Sebastian Vasilescu admite faptul că România este unul dintre statele cu cel mai mic randament în acest domeniu.

„Prevenția este capitolul la care stăm mult mai prost, comparativ cu alte țări din vest. În Germania, de exemplu, prevenția este un instrument benefic atât pentru pacient, pentru că se ajunge la diagosticarea diferitelor tipuri de boli în stadii incipiente și mai ușor tratabile, cât și pentru sistemul de sănătate, pentru că tratamentul bolilor în stadiile de început este mai puțin costisitor decât spitalizările și intervențiile invazive de care au nevoie pacienții grav bolnavi”, atrage atenția medicul specialist cardiolog Sebastian Vasilescu, din cadrul Ovidius Clinical Hospital.

În acest context, medicii cardiologi îi sfătuiesc pe cei care au în familie un istoric medical de afecțiuni precum hipertensiunea arterială, obezitatea ori diabetul zaharat, să meargă periodic la consult, pentru a elimina riscurile în stadii cât mai incipiente. Același îndemn se îndreaptă și către fumători – o categorie extrem de expusă la dezvoltarea bolilor cardiovasculare și nu numai. Iar Ovidius Clinical Hospital din Constanța este o unitate medicală ce permite efectuarea de controale, analize și investigații amănunțite pe diverse specialități, la mai mulți medici, în același loc.

În ceea ce privește principalele semne care ar trebui să îi indice unui pacient că a venit momentul să consulte un medic cardiolog, dr. Sebastian Vasilescu menționează durerile în piept la efort, dar și în stările de repaus – și trebuie menționat că, la unii pacienți, aceste tipuri de dureri pot fi mai acute și pot iradia în brațul stâng, în zona mandibulei sau chiar în zona spinării. De asemenea, când o persoană simte că nu mai are aer după ce a depus un efort mic, ori resimte amețeli, ușoare pierderi ale conștienței sau ale tonusului muscular, picioare umflate, este semn clar că a venit vremea unui control la cardiolog.

Prevenția nu doar că elimină costurile uneori exorbitante ale tratamentelor, dar prelungește viața și îi poate îmbunătăți calitatea. Dacă totuși un pacient a ignorat semnele minore pe care organismul a încercat din timp să i le transmită, Ovidius Clinical Hospital, cu dotările sale de cea mai nouă generație și cu echipa sa de medici renumiți poate reprezenta salvarea.

„Atât tratamentele medicamentoase, cât și tehnologia au avansat și sunt într-o continuă dezvoltare. Multe dintre cazurile de «prea târziu» de altădată sunt, în ziua de astăzi, salvabile. Cu toate acestea, ca în orice specialitate medicală, vor rămâne mereu situații în care singura terapie posibilă este una paliativă. Cu cât pacienții se prezintă mai devreme la medic, cu atât opțiunile de tratament sunt mai variate și rata de succes a acestuia crește, mai ales atunci când vorbim despre infarctul miocardic acut. În sfera de business există o expresie celebră și anume «time is money». Cardiologilor le-a plăcut foarte mult și au reinterpretat-o, așa că în domeniul nostru deviza este «time is muscle»”, își încheie pledoaria pentru prevenție cardiovasculară medicul Sebastian Vasilescu.

Așadar, simptomele de tensiune arterială crescută, durerile în piept, circulația venoasă deficitară, amorțelile, furnicăturile persistente la nivelul membrelor nu trebuie sub nicio formă ignorate, chiar dacă ele apar în rândul persoanelor aflate în floarea vârstei. Stresul cotidian, lipsa mișcării cauzată de orele lungi petrecute pe scaunul de la birou, stilul alimentar dezordonat, toate reprezintă factori de risc ce pot ajunge să declanșeze afecțiuni cardiovasculare nebănuite, dar din ce în ce mai frecvente, așa cum a specificat și medicul Sebastian Vasilescu. Un simplu control anual la cardiolog, prescris în urma unei discuții cu medicul de familie, poate scuti o persoană sau o întreagă familie de un lung șir de neplăceri.vg

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*