Succes al programelor de screening pentru cancerul de col uterin și cel de sân. Zeci de mii de clujence au fost testate în cadrul campaniilor

Institutul Oncologic Cluj-Napoca. FOTO CJ Cluj

Programele cu finanțare europeană privind prevenția, respectiv depistarea precoce a cancerului de col uterin și a celui de sân, derulate de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, pe parcursul acestui an, au înregistrat un real succes.

Astfel, în ceea ce privește campania în domeniul cancerului de col uterin, la nivelul regiunii Nord-Vest au fost examinate medical peste 81.000 de doamne. Până la momentul actual au fost finalizate 79.638 de teste, dintre care 7.353 au înregistrat un rezultat pozitiv la unul dintre cele două teste – Babeș-Papanicolaou sau HPV, iar 3.554 au fost pozitive la ambele.

La nivelul județului Cluj, au fost evaluate 29.308 femei, dintre care 3.260 au fost pozitive la unul dintre cele două teste, iar alte 1.662 au avut rezultat dublu pozitiv.

Referitor la testările pentru cancerul de sân, la nivelul regiunilor Nord-Vest și Vest au beneficiat de mamografii gratuite cca. 35.000 de femei, rata de detectare a prezenței cancerului de sân fiind de 0,78%. În județul Cluj au participat la programul de screening 9.892 de doamne.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Este, pentru noi, o mare mulțumire să știm că am putut contribui la salvarea de vieți, pentru că proiectele Institutului Oncologic asta au urmărit și au reușit. Vom continua să susținem inițiativele din domeniul medical și să ne implicăm în facilitarea accesului clujenilor la servicii medicale de calitate.”

Reamintim faptul că în baza protocolului de colaborare încheiat la începutul acestui an cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, Consiliul Județean Cluj a sprijinit instituția sanitară clujeană în lupta împotriva cancerului, prin asigurarea unor spații necesare derulării procedurilor medicale, facilitarea dialogului cu alte autorități locale și entități din județ în vederea creșterii numărului de beneficiari, precum și prin promovarea intensă a acțiunilor, în toate modalitățile posibile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*