Studiu Kinetic: După 12 ședințe de kinetoterapie și fizioterapie, nivelul de durere scade cu aproximativ 50%

FOTO McCann Health Brain & Heart

În urma sedințelor de kinetoterapie și fizioterapie a fost raportată o scădere a durerii cu aproape 50% pentru toți respondenții, pe toate grupele de vârstă, în locațiile Kinetic Sport & Medicine, din București și din țară. La studiu au participat peste 1000 de respondenți, timp de 4 luni, ce au fost întrebați de nivelul durerii pe o scară de la 0 la 10, în cadrul primei ședințe, respectiv la re-evaluare, după un protocol de 12 sedințe.

Kinetoterapia este o formă de terapie care folosește o varietate de exerciții fizice, mișcări active și pasive sau masaj terapeutic pentru recăpătarea sau ameliorarea sănătății și mobilității unor segmente afectate după boală sau accidentare. Mai pe scurt, reprezintă terapia prin mișcare.

Tehnicile și metodele de kinetoterapie sunt diversificate și aplicate în numeroase patologii de la cele acute (accidentări, traumatisme, intervenții chirurgicale ortopedice), la cele cronice (afecțiuni degenerative, neurologice, neuromusculare, respiratorii, etc). Inclusiv sarcina are parte de programe specifice de kinetoterapie, prin care gravida este susținută să nască cu riscuri minimizate și să se recupereze postpartum.

La nivel global, aproximativ 15% din populație, are o boală cronică degenerativă care duce la limitarea fizică, iar 25% dintre seniorii de peste 65 de ani vor suferi anul acesta o cădere accidentală care va necesita intervenții de recuperare. La nivel național, pe baza vârstei, cât și a afecțiunilor pre-existente, seniorii de peste 65 de ani susțin un efect al recuperării mai redus, față de restul categoriilor de vârstă, înregistrând o scădere a durerii de 30% după 12 ședințe de kinetoterapie.

Poziția incorectă la birou și lipsa activităților fizice pot accentua afecțiunile lombare sau cervicale

În același timp, conform studiului efectuat de Kinetic Sport & Medicine, pacienții tineri, cu o vârstă medie de 33 de ani, au dureri inițiale mai acute cu 13% față de restul pacienților, cu vârste mai înaintate. Acest rezultat vine ca urmare a mediului de lucru static, pe care mulți tineri îl aleg, și își petrec cel puțin 8 ore pe zi, stând la birou, în poziții incorecte. Un alt factor este lipsa mișcării fizice, ce poate accentua afecțiunile lombare, cervicale deja existente, cât și nivelul de anxietate, stres sau oboseală.

Odată cu acești factori, românii au nevoie din ce în ce mai mult de recuperare medicală, invocând dureri de spate accentuate. Astfel, de la începutul pandemiei, procentul pentru persoanele care suferă de afecțiuni ale coloanei vertebrale a crescut cu 50%, susțin specialiștii.

Respondenții cu vârsta medie de 37 de ani au susținut o scădere a durerii de 48% după 12 sedințe de tratament

Rezultatele studiului concluzionează că pacienții încep, în medie, tratamentele de recuperare medicală la vârstă de 37 de ani. Lipsa mișcării fizice și posturile deficitare pentru un timp îndelungat rezultă în diagnostice și afecțiuni acute, precum discopatie, protruzie, hernie de disc. Afecțiunile rezultate aduc tinerii corporatiști în clinicile Kinetic, începând de la vârste cât mai mici. În Cluj, se regăsesc pacienții cei mai tineri, ce încep tratamentele de recuperare medicală, în medie, la 34 de ani. Pentru această categorie de vârstă, rezultatele sunt însă mai bune, față de categoria de vârstă 65+, respondenții susținând o scădere a durerii de 48% după 12 ședințe de tratament ce implică kinetoterapie și fizioterapie.

Cele mai bune rezultate kinetice le au pacienții cu vârsta cuprinsă între 46-55 de ani

Conform studiului Kinetic, după o sesiune de 12 ședințe de tratament, efectele recuperării se observă pentru toate categoriile de vârstă. Însă, cele mai bune rezultate le-au avut pacienții cu vârsta cuprinsă între 46-55 de ani, ce susțin o scădere a durerii de 51%. Acest fapt se poate explica prin lista de priorități diferită, pe care persoanele de această vârstă o au, punând accent mai mult pe calitatea vieții, sănătatea fizică și psiho-emoțională, timpul liber și familie, față de pacienții mai tineri, ce, de multe ori, pun în prim plan cariera profesională.

“În urma studiului realizat pe respondenții din orașele București, Cluj și Iași, ce au urmat 12 ședințe de tratament, ne bucură să vedem o scădere a durerii de aproape 50% pentru toate grupele de vârstă. Prin acest rezultat se poate vedea exact care este efectul și beneficiile pe care le are recuperarea medicală asupra pacientului în suferință. Odată cu scăderea durerii, kinetoterapia și fizioterapia au un rol imperativ în reabilitarea neuromusculară, recâștigarea dexterității și a reflexelor posturale, creșterea rezistenței la efort, tratarea deficiențelor nutriționale și tratarea tulburărilor nervoase. Mai puțin cunoscut este faptul că și persoanele sănătoase pot apela la recuperare medicală, deoarece îngrijirea preventivă poate reduce semnificativ riscul de traumatism, venind, totodată, cu numeroase avantaje. În concluzie, cu cât musculatura este mai puternică și cu cât viața este mai activă, cu atât mai ușor se trece peste anumite probleme de sănătate și complicațiile acestora.” declară Gelu Cosma, Fiziokinetoterapeut și Director General Kinetic Sports & Medicine.

                      

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*